Rapstjärna sköts ihjäl i studion

Jam Master Jay från Run DMC dödades under skivinspelning

1 av 3
Jason Mizell, mer känd som Jam Master Jay.
MUSIK

NEW YORK

Jam Master Jay från gruppen Run DMC sköts till döds i går.

Det bekräftar hiphop-pionjärernas pressagent för nyhetsbyrån AP.

Den 37-åriga stjärnan, vars riktiga namn var Jason Mizell, sköts ihjäl i gruppens inspelningsstudio i New York-stadsdelen Queens.

Ett anonymt vittne uppgav att artisten sköts i huvudet. Ytterligare en person ska ha skjutits i benet, och gärningsmannen ska också befinna sig på fri fot, enligt AP.

Förde ut hiphopen till massorna

Run DMC har haft ett avgörande inflytande på hiphopmusikens utveckling och hjälpte till att föra ut musikformen till en bred publik.

Största hiten hade gruppen med "Walk this way", där Run DMC gjorde ett banbrytande samarbete med rockgruppen Aerosmith.

– Vi visste hela tiden att rappen var till för alla, sa Jason Mizell i en intervju för MTV. Vem som helst kunde rappa till alla möjliga sorters musik. Vi ville inte göra den sortens softa r&b som var populär på 70- och 80-talet. Vi ville vara hårda, så vi tog in rocken i vår rap.

Hade tre barn

Jam Master Jay var gruppens diskjockey och gjorde beatsen till sångarna Joseph Simmons och Darryl McDaniels, mer kända som DJ Run och DMC.

I går hade dussintals fans samlats i närheten av studion för att sörja.

– De stannade kvar här för att ge något tillbaka till området, sa Leslie Bell och berättade att gruppen ofta brukade låta lokala talanger få spela in gratis i deras studio.

Jason Mizell efterlämnar hustru och tre barn.

Aftonbladet-AP