Folkparker i kris efter Petters sommarturné

Utan ekonomisk hjälp kan de tvingas stänga

publiken svek Petters folkparksturné med bland andra streetdance-gruppen Bounce blev en publikkatastrof. ”Det går inte att skylla på något att turnén gick dåligt”, säger Petter.
MUSIK

Petters folkparksturné blev en publikkatastrof.

Nu tvingas Folkets hus och parker hjälpa de folkparker som förlorade mycket pengar på de låga intäkterna.

- Det går inte att skylla på något att turnén gick dåligt, säger Petter.

Foto: SCANPIX
John Brattmyhr

I "Bounce vs Petter" mötte rapparen Petter och hans sidekicks, bland andra ADL, Eye "n I och Dj Sleepy, hyllade streetdance-gruppen Bounce.

I somras åkte "Bounce vs Petter" på turné i svenska folkparker. Man besökte Rättvik, Örebro, Nykvarn, Nävekvarn, Hofors, Linköping, Stockholm, Örnsköldsvik, Boden och Hudiksvall.

Men publiken svek.

- Det var katastrofsiffror. Vi hade hoppats på några tusen och det kom några hundra, säger John Brattmyhr, vd för Folkets hus och parker.

Trodde på projektet

Luger, Nöjeskontoret, Folkets hus och parker

och Riksteatern samarbetade tillsammans om projektet. Och alla trodde på det.

Men förutom konserten i Stockholm, som lockade 4 000 betalande, kom från färre än 100 betalande till dryga 300 på de andra orterna.

- Jag och Sleepy pratade om det här efteråt. Vi kom fram till att det inte går att skylla ifrån sig på något att turnén gick dåligt. Men kanske beror det på att turnén bokades väldigt sent och att vi spelade i alldeles för små folkparker. Vi skulle nog ha spelat i större städer, säger Petter.

När publiken svek blev parkerna på de små orterna de stora förlorarna och några av dem hotas försvinna på grund av de stora förlusterna. Artisterna fick det gage de utlovats.

Parkerna får hjälp

Folkets hus och parker går nu därför in och stödjer sina medlemmar för att de ska klara av arrangemanget.

- Vi försöker hitta möjligheter att stötta parkerna för de har svårt att klara de låga intäkterna på "Bounce vs Petter", säger John Brattmyhr.

Har ni behövt hjälpa era folkparker på detta sätt förut?

- Det har aldrig hänt någon gång. Vi har inte ens övervägt ett sådant stöd förut. Köper man in en artist får man stå för förlusten själv, men nu gick det så dåligt att de riskerar försvinna annars.

Turnén blev en besvikelse för alla inblandade men de är alla överens om att detta hör till artistbranschen.

-Det var ett experiment och det gick som det gick men jag skulle lätt göra någonting med Bounce igen. För trots att det gick väldigt dåligt var publiken som kom nöjd, säger Petter.

Linda Hjertén

ARTIKELN HANDLAR OM