Återanvända stenar

Rolling Stones. Okej. Du har hört dem. Men du har aldrig hört dem så här bra.

Bill Wyman, Keith Richards, Charlie Watts, Brian Jones och Mick Jagger. Grundstenarna.
MUSIK

Rolling Stones har kallats världens bästa rockband. Det beror på att de är det också. Tack vare modern teknik är de nu ännu bättre.

I princip hela bandets produktion, live- och best of-plattor inkluderade, från och med den självbetitlade debuten (1964) till och med ”Let it bleed” (1969), 22 album, det vill säga allt de gjorde innan de 1971 skaffade sig en egen skivetikett, har kommit ut i remastrade versioner.

Puls har pratat med mannen bakom verket, producenten Steve Rosenthal, som nyligen besökte Stockholm.

Varför har det tagit så lång tid att få ut de här skivorna i remastrat skick?

– Man har kollat på det tidigare. Men tekniken har varit sådan att endast minimala förbättringar var möjliga jämfört med de cd-utgåvor som kom ut på marknaden 1986. Emellertid, nu har tekniken utvecklats och de nya utgåvorna är markant förbättrade.

– Att höra de här skivorna är att höra hur det lät i rummet när Stones spelade in dem.

Kan du beskriva den nya tekniken?

– Skivorna har två lager. Ett är för vanlig cd. Ett är för super audio-cd (SACD). Bägge lagren drar nytta av direct stream digital (DSD), som fångar varje nyans från original-tejperna. Förbättringarna märks såväl på en vanlig cd-spelare som på en SACD-spelare.

Hur lång tid har det här arbetet tagit?

– Det tog många långa år bara att hitta mastertejperna. Stones katalog är helt annorlunda än Beatles. Beatles har i princip alla tejper samlade på Abbey Road-studio i London, allt är otroligt välorganiserat. Men när det gäller Stones fick vi jaga runt efter tejperna i London, New York, Chicago, LA och Muscle Shoals, Alabama? Efter det tog själva remastringsarbetet fem och en halv månad.

Varför inga bonusspår?

– De här plattorna är konstverk och ingenting man strular med. De ska ges ut i exakt det skick de först gavs ut.

5 skivor du bör köpa

Tore S Börjesson ([email protected])