Jöback gör egen tv-show på lucia

... och så sjunger han duett med Eva Dahlgren

1 av 3 | Foto: HANNA TELEMAN
hård höst Peter Jöback har mycket på gång just nu. Om drygt en vecka släpps hans julskiva, därefter väntar en lång turné och dessutom ska han göra en egen show i TV 4. Som om inte det vore nog funderar han på att göra karriär i USA.
MUSIK

Det blir mycket Peter Jöback i jul. Duett med Eva Dahlgren, ny skiva, turné - och en egen tv-show.

Men sedan drar han västerut och söker lyckan.

- Allt är möjligt om man bara vill, säger han.

Ska det vara ska det vara ordentligt.

Så tänkte Peter Jöback när han började arbeta med julskivan - och bjöd därför in svenska storheter som Mauro Scocco, Per Gessle och Lars Halapi i projektet.

Av samma anledning får vi också höra Jöback tolka klassiker av Bob Dylan och Leonard Cohen. Välkända "Halleluja" har förvandlats till en snögnistrande vinterballad - och Dylans "I believe in you" har i Tomas Andersson Wijs regi översatts till "Jag tror på dig".

- Det är lite läskigt att ge sig på såna klenoder. Men vi har tagit hand om dem med största respekt och ändå gjort dem till våra, säger Peter Jöback.

"Jättekul"

"Jag tror på dig" har dessutom öppnat upp för lite kvinnligt sällskap. För första gången möter han Eva Dahlgren i en duett.

- Det är jättekul. Som deppig tonåring lyssnade jag på hennes mörka texter hemma i pojkrummet. Hon har så stark integritet och jag tycker om allt hon står för, säger han.

I december åker han ut på en stor julturné. Den 13 december ställer han dessutom till med en egen show i TV 4.

- Det är en konsert i MTV Unplugged-stil inför publik. Musiken står i centrum, men det varvas även med en intervjudel och andra inslag.

Men Peter Jöback nöjer sig inte där. Om rätt anbud dyker upp så är han beredd att satsa på en karriär i USA.

- Jag tänker inte åka dit med kravet att jag måste lyckas, då blir jag bara stressad. Jag vill först vara ledig ett tag och se om det kanske dyker upp nåt. Det kräver disciplinerat arbete om man ska satsa där, säger han.

Vill vara helt ledig

Julskivan, som släpps den 18 november, har fått namnet "Jag kommer hem till jul".

Och det är precis vad Peter Jöback tänker göra också.

- Jag har alltid arbetat på julen eller varit utomlands. Men i år tänker jag vara helt ledig. Nu längtar jag verkligen efter att träffa familjen och få köpa julklappar igen.

Björn Solfors

ARTIKELN HANDLAR OM