- Vi är soldater vid fronten

Hoten och våldet bland rappare ökar när skiv- försäljningen minskar

1 av 2 | Foto: UNIVERSAL
FRAMGÅNGSRIK - OCH RÄDD Ja Rule har på sig juveler för miljoner - och kniv. Hans rädsla har ökat i takt med framgångarna. Vem som helst är ett tänkbart hot. - "N Syncs Justin Timberlake skulle inte behöva gå omkring med en pistol och en kniv, säger Ja Rule.
MUSIK

NEW YORK

Run DMC:s Jam Master Jay dödades med ett skott i huvudet. Tre dagar senare mördas hiphop-promotorn Kenneth Walker.

Eminems vän, rapparen 50 Cent, riskerar att bli nästa offer, säger polisen.

Efter fem relativt lugna år kan hiphop-våldet i USA vara på väg tillbaka.

En av anledningarna: 20 procent sämre skivförsäljning.

- Om jag var Justin Timberlake i "N Sync hade jag inte behövt gå omkring med en pistol och en kniv, säger hiphopstjärnan Ja Rule.

Olika gäng, olika artister, pr-bråk som spårar ur, avundsjuka, Rolex-klockor, guldkedjor och gettomentalitet.

Anledningarna till blodiga bråk är många.

Men i grunden handlar det om en sak: Pengar.

När östkuststjärnan Notorious B.I.G, förknippad med gänget Crips, och västkuststjärnan Tupac Shakur, förknippad med gänget Bloods, dödades för sex år sedan kulminerade kriget mellan New York-rapparna och Los Angeles-rapparna.

Därefter har hiphoppen växt, pengarna har rullat in, fler har blivit stjärnor och storstadsvåldet har minskat.

De senaste åren har hiphopen, liksom hela skivbranschen, tappat intäkter. Hiphopförsäljningen tappade 20 procent det första halvåret 2002 jämfört med samma period 2001. Hela skivbranschen tappade 13 procent.

Under 2001 såldes skivor för 130 miljarder kronor i USA, en minskning med tre procent från året innan. Hiphoppen stod för 12 procent av försäljningen.

För fem år sedan kunde en debutskiva kosta 700 000 kronor att göra och en skiva av en etablerad stjärna fem miljoner kronor. I dag satsas fem miljoner kronor på en debutskiva och 10 miljoner på en storstjärna. Det leder till färre, rikare stjärnor och mindre pengar över till andra rappare.

Om en artist säljer 1, 5 miljoner skivor kan han få ett förskott på 10 miljoner kronor. För de pengarna ska artisten själv betala för låtar, samplingar, studiohyra, tekniker, producenter och gästartister.

Heta producenter som Neptunes, Timbaland, Dr Dre och Jermaine Dupri tar mellan 350 000 och en miljon per låt. Gästartisterna tar mellan 100 000 och 500 000 kronor. Efter att artisten sedan betalat managern, revisorn, advokaten och skatteverket har han kvar cirka en miljon kronor.

- En artist som säljer 500 000 skivor kan tjäna mer pengar om han jobbar på (budfirman) UPC, säger Bert Padell, revisor åt bland andra Madonna och Run DMC, till New York Times.

Artisterna kommer ofta från fattiga gettokvarter och känner pressen att försörja sin familj och gamla kompisar - samtidigt som de måste ha den senaste minivanen, dyra juveler och en Rolex-klocka.

Utan dessa framgångsattribut anses de inte längre heta och det kan innebära karriärsmässigt självmord - och med dessa attribut växer det onda blodet bland fiender.

De verkliga pengarna görs av mediagiganterna Sony, Bertelsmann och Vivendi Universal.

- Vilka är det som spiller sitt blod och vilka är det som får pengarna? Vi är soldater, vi är vid frontlinjen, vi är inte i Pentagon eller Vita huset, säger Ja Rule, en av de framgångsrikaste artisterna.

Ja Rule är både rappare och låtskrivare, har gjort duetter med Jennifer Lopez, Mary J Blige och Mariah Carey och sålt miljoner skivor men först för ett par år sedan började han komma på plus från förskotten (som bolagen ofta kräver tillbaka även om intäkterna inte täcker förskottet).

När Times träffar honom i skivbolaget Murder Inc:s inspelningsstudio, kallat "crackhuset", har han juveler för 2, 5 miljoner på sig - och en kniv.

- "N Syncs Justin Timberlake skulle inte behöva gå omkring med en pistol och en kniv, säger han.

Ja Rules rädsla har ökat i takt med framgångarna. Vem som helst är ett tänkbart hot. Kanske en avundsjuk före detta granne, kanske en gettokille som inte har någonting och därmed inget att förlora på ett rånmord.

- Det är ledsamt för den känslan är främst mot svart folk. När jag träffar vita fans känner jag inte obehaget. När jag umgås med svarta blir jag defensiv. Det är tragedin med det hela.

Men han tillägger:

- Missförstå mig inte. Vi älskar våra getton och gettona älskar oss, men det finns alltid en eller två muskelhjärnor som du måste passa dig för.

Ja Rule har flyttat till ett lugnt område i New Jersey men har svårt att trivas i den sterila övre medelklassförorten.

- Du har inget annat val än att åka tillbaka till kvarteren. Dina vänner är där, din kärlek är där. Gatan är som en drog.

Det är på gatorna våldet finns, ett våld som kan förstärkas av gansterrap och fejkade eller sanna beefs (bråk) mellan rappare.

Just nu fajtas DMX och Ja Rule, som båda ligger på skivbolaget Def Jam.

När Nas skiva "Stillmatic" hade problem med försäljningen förra året, återupptog den gamle rap-fienden Jay-Z deras mångåriga bråk. Nas förhöll sig diplomatisk och "Stillmatic" sålde snabbt 1, 6 miljoner exemplar.

- Lyssnar du på Jay-Z och Nas sånger kan du tro att de hatar varandra, men de hänger med varandra. Jag har pratat med dem och de har ingen (äkta) beef med varandra.

Det säger en av sex polismän som jobbar i en speciell grupp som utreder kopplingen mellan gängbråk och musikbranschen i New York.

Poliserna följer noga vilka som går uppåt på försäljningslistorna och vilka som inte gör det. De lyssnar på texter för att hålla koll på bråken, samtidigt som de följer vad gatugängen gör, lyssnar på och har för kopplingar till varandra.

Det senaste morden på Run DMC:s Jam Master Jay ( Jason Mizell), som aldrig tillhört brottsliga gäng, och mordet på rappromotorn Kenneth Walker tre dagar senare, är två av många våldsdåd som kan ha kopplingar mellan gatan och hiphopbranschen.

Jam Master Jays protegé, rapparen 50 Cent, som samarbetar med Eminem på soundtracket till Eminems film "8 Mile", tros veta något om mordet.

En teori är att någon dödade Jam Master Jay för att hämnas låtar som "That Ain"t Gangsta" där Curtis "50 Cent" Jackson, hånar gangsterrappare och våldskultur.

50 Cent skadades i en ännu ouppklarad skottlossning för några år sedan.

Polisen tror att han riskerar att bli nästa mordoffer och har två gånger hindrat honom från att uppträda efter mordet.

Risken finns att de senaste våldsdåden är en början till en återgång av 90-talets blodiga gängkrig. Speciellt om allt färre rappare blir rika och allt fler blir fattiga i takt med skivbranschens nedgång.

De har alla blivit offer

Foto: Foto: AP
Foto: Foto: AP

Fredrik Virtanen