"Jag vill göra en råare skiva"

The Edge i U2: Vi vill inte bli tråkiga gubbar som gör tråkiga album

1 av 2 | Foto: SOFIA EKSTRÖM
ÄLSKAR THE HIVES The Edge tycker att det är kul att se unga band som The Hives. "Det får oss att komma ihåg varför vi började. Vi är stora fans till The Hives", säger han.
MUSIK

The Edge är gitarrist i ett av världens största band - U2.

Han älskar The Hives och tänker aldrig bli en tråkig gubbe som gör tråkig musik.

- Själv vill jag göra en ny skiva med snabbt och rått tempo. Men om Bono säger nej skapar jag ett eget punkband. Sex Dubliners kanske vi kan heta, säger Dave "The Edge" Evans.

Om du vill slippa komma på kant med The Edge är det bäst att du kallar honom för just det. Efter 22 år i ett av världens största band, U2, har han liksom vant sig vid smeknamnet.

Enligt Bono kallas du för The Edge för att du har ett skarpt intellekt. Stämmer det?

- Det är en förklaring jag gärna vill tro på. Men jag tror mer det beror på min skarpa haka. Fast jag är ganska smart faktiskt, även om jag aldrig skulle vinna några Mensa-priser.

Låt till Scorsese-film

Men du kallar även dig själv för The Edge.

- Ja, och min fru är "Mrs Edge" och mina barn är "Little Edges", hehe. Det har blivit min identitet även om mina föräldrar bara känner mig som Dave.

Kanske är det en rättighet man har när man är med i ett band som sålt 120 miljoner plattor, och när man spelar gitarr på ett sätt som kallas för revolutionerande och säreget, att få kalla sig det man själv vill.

The Edge tycker det i alla fall och nu är han och de andra i U2 aktuella med samlingsplattan "Best of 1990-2000" där två helt nya låtar går att höra. "Electrical storm" och "The hands that build America" som är en låt till soundtracket på Martin Scorseses nya film "The Gangs of New York".

- Scorsese frågade oss och vi gjorde en sång som handlar mer om själva idén med Amerika än om verkligheten. Vi irländare har en väldigt positiv syn på Amerika eftersom det under många år var det "det förlovade landet" för oss. Men alla deras idéer fungerar ju inte i praktiken, säger The Edge.

Finns det planer på en ny skiva?

- Personligen jobbar jag på lite musik som nog ska bli en ny platta, lite gitarriff och takter. Men det finns inget planerat än. Just nu är det svårt att säga hur den kommer att se ut. Men mina tankar är att den ska bli lite rå, som våra första skivor. Tillbaka till det primära i rock"n"rollen.

Är fortfarande vänner

Ni har ju som band redan uppnått det mesta man kan uppnå. Varför fortsätter ni?

- För att vi kan. Vi kan fortfarande göra skivor som står sig bland de främsta. Men skulle vi tappa stinget skulle vi nog vara de första att veta det och då skulle vi lägga av. Vi vill inte bli några tråkiga gubbar som gör tråkiga album.

Du, Bono, Larry och Adam har spelat tillsammans sedan 1980. Är ni inte lite trötta på varandra vid det här laget?

- Ibland blir vi väl det. Men det är ändå unikt med oss att vi faktiskt fortfarande är vänner och hänger rätt mycket med varandra även när vi inte jobbar. Vi är fortfarande det där gatugänget som träffades när vi var 17 år. Samma jargong och samma skämt. Det är skönt.

"Jag är lycklig"

Du gifte dig i våras. Hur funkar det att kombinera äktenskapet med rock"n"roll-livet?

- Än så länge gillar vi varandra. Jag måste säga att vi har det riktigt kul ihop och jag känner mig glad att jag har hittat någon som står ut med mig och som kan förstå den konstiga livsstil som kommer med att vara medlem i ett rockband.

Är du lycklig?

- Ja, vet du vad, det är jag faktiskt. Det är inget man ska förvänta sig att vara. När man varit i ett framgångsrikt band ett tag är det lätt att glömma vad som är viktigt. Därför är det kul att se unga band som The Hives och följa deras kamp att lyckas. Det får oss att komma ihåg varför vi började. Vi är stora fans till The Hives. De har eld i magen.

När kommer ni till Sverige?

- Vi vill göra en till skiva innan vi ger oss ut på turné. Men realistiskt sett kanske vi syns om ett år eller två.

Linda Hjertén

ARTIKELN HANDLAR OM