Hiphop genom tiderna

1 av 3
Nelly.
MUSIK

Dagens hiphop har inte mycket gemensamt med den gata där den föddes för 25 år sedan.

Ändå har JaRule och Nelly inte glömt sina rötter. Inte Puls Martin Gelin heller. Här tipsar han om svunna tiders bästa hiphop.

Om du gillar Ja Rule?

Lyssna på: 2pac

”All eyez on me” (1996)

Dubbel-cd:n ”All eyez on me” är 2pacs obestridliga mästerverk. 27 exempel

på den bästa hiphop Los Angeles någonsin gett oss, och ett magnifikt spektrum över 2pacs breda register – från gettorealism till partylåtar som ”How do u want it” och ”Californa love” och sorgsna ”Heaven

ain’t hard to find”. Det är oöverträffad gangstapoesi och allt det som Ja Rule och hans Murder Inc-kompisar försöker göra i dag.

Om du gillar Foxy Brown?

Lyssna på: Roxanne Shante

”Bad sister” (1989)

Lolita Goodeh från Queensbridge hade turen att springa på Marley Marl, 80-talets Timbaland, när hon var ung och sugen på att bli popstjärna. Hennes karriär som Roxanne Shanté blev kort men väldigt betydelsefull. På debutalbumet ”Bad sister”, till stor del producerat av Marley Marl, satte hon normen för hiphop-feminism för decennier framöver. I ”Independent women” ger hon en något annorlunda version av hur en självständig kvinna bör bete sig än vad Destiny’s Child nyligen gjorde.

Om du gillar Nelly?

Lyssna på: Naughty by Nature

”Naughty by nature” (1991)

Med singeln ”O.P.P.” fick Naughty by Nature en av historiens största hiphop-hits, som än i dag fyller den

dansgolv rekordsnabbt i världens alla hörn. Debutalbumet var en festival i stökig men lättillgänglig partyhiphop, utan att kompromissa med gruppens råa image och gettobakgrund. Trots att Naughty by Nature aldrig anpassade sig efter någon var det många

av hiphopens hardcorefans som skrek ”sell out” efter dem, något som hänt så gott som alla rappare som haft en listetta sedan dess.

Om du gillar Eminem?

Lyssna på: 3rd Bass

”The cactus album” (1989)

Till skillnad från Beastie Boys var de två blekfisarna

i 3rd bass från gettot. De

var uppvuxna med hiphop dygnet runt och insåg efter ett tag att de var lika begåvade rappare som sina svarta polare. Med hjälp av legendariske producenten Prince Paul (De La Soul m fl) fick de all respekt de behövde från gatan och debutalbumet ”The cactus album” står sig än i dag som det första, helgjutna, vita rapalbumet.

Deras teman – det hårda livet i gettot, kampen för respekt som vit i en svart kultur – känns igen inte bara i Eminems musik, utan i nästan all bra, vit hiphop som gjorts sedan dess.

Om du gillar Nas?

Lyssna på: Eric B & Rakim

”Follow the leader” (1989)

Rakim är en av hiphopens främsta textförfattare någonsin. De fyra album han gav ut tillsammans

med dj:n/producenten

Eric B är klassiker allihopa – men bäst är deras andra, ”Follow the leader”, med makalösa ”Lyrics of fury”, ”Microphone fiend” och titelspåret. Eric B uppfann ett nytt hiphop-sound och Rakims fantastiska flow, politiska engagemang och tro på islam influerade såväl Nas som 2pac och Biggie och i någon grad all hiphop som gjorts sedan dess.

Martin Gelin ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM