Whitneys comeback var kvällens räddning

1 av 7 | Foto: AP
ÄR BÄST Med Whitney Houston fick showen äntligen lite klass. I övrigt var galan en infantil, billig, vulgär och löjlig tillställning.
MUSIK

Eminem må vara den som plockade hem priserna.

Men det var Whitney Houstons ståtliga comeback som räddade kvällen när the industry of cool höll firmafest i Barcelona.

The industry of cool?

Ja, det var så musikjournalisten Lester Bangs - i en klassisk scen i filmen "Almost famous" - benämnde det som skulle komma när marknadskrafterna tagit över och förstört allt det vi verkligen älskar med rock"n"roll.

Yttrandet föll 1973.

Det som nu, 30 år senare, visar sitt fula tryne kunde stackars Bangs förmodligen inte ens föreställa sig i sina mest ångestladdade mardrömmar.

Men MTV är verkligen The industry of cool dragen till sin extrema, motbjudande spets och att följa en award-gala som den i går är ingenting mindre än plågsamt. Att sen nånting man håller kärt reduceras till nånting så infantilt, så billigt, så vulgärt och löjligt.

Men tack ändå, Gud, för Whitney Houston. Med hennes stolta, gnistrande comeback i strålkastarskenet fick showen plötsligt lite klass, lite själ.

Whitney är bäst.

Annars hände inte mycket. P Diddy visade sig vara en osedvanligt värdelös programledare, publiken verkade blasé och merparten av framträdandena sög.

Skandaler?

Well, Moby försökte röka fredspipa med Eminem men fick ingen respons.

Mer var det inte.

Om man nu inte ska räkna det faktum att den inte helt glamoröse skånske fotbollsspelaren Patrik "Bjärred" Andersson fick följa med Patrick Kluivert upp och dela ut Free-your-mind-priset"

Att Eminem sopade hem flest priser finns det inte mycket att säga om. Han är den här tidernas störste, punkt och slut.

Betydligt mer irriterande - för att inte säga avskyvärt - är att såna som Pink och The Calling överhuvudtaget kan komma i närheten av den här sortens priser.

För att inte tala om vilka som INTE kommer på tal överhuvudtaget.

Det nordiska specialpriset saknar tyngd i sammanhanget, men det är värt att notera att Kent faktiskt tog det i konkurrens med såna internationellt gångbara namn som Hives och Röyksopp.

Det där med utlandssatsning kanske inte är så dumt.

För övrigt anser jag att The industry of cool bör jämnas med marken.

Eminem vann stort

Eminem.

Så hette den store vinnaren vid MTV Europe Award-galan i Barcelona i går kväll.

Per Bjurman

ARTIKELN HANDLAR OM