Garbo-musikalen läggs ner

MUSIK

Sveriges största musikalsatsning någonsin - "Garbo" - läggs ned.

Orsaken: publiken svek.

Gunilla Backman spelar huvudrollen som Greta Garbo.

"Greta Garbo - the musical" hade världspremiär på Oscarsteatern den 18 september. Tanken var att musikalen skulle gå minst ett år på Oscars. Men nu tvingas musikalen lägga ned redan den 14 december.

Orsaken är dåliga publiksiffror.

- Vi hade givetvis hoppats att det skulle gå bättre. Vi kan ju inte spela under våren som det var tänkt om det inte kommer något folk, säger producenten Mikael Hellqvist.

"Garbo" handlar om en av våra största skådespelerskor någonsin, Greta Garbo. I rollerna syns bland andra Gunilla Backman och Dan Ekborg. Bakom musikalen står gänget bakom succémusikalen "Chicago". Bland andra "Chicago"-regissören Scott Faris, manusförfattaren Warner Brown, medkompositören Michael Reed och kompositören Jim Steinman.

Men i Sverige räckte inte stjärnglansen till att locka publiken.

- Brister publikintresset går det inte att göra mycket, säger Mikael Hellqvist.

Men eftersom produktionsteamet kommer från Broadway och West End ska nu kanske "Garbo" flyttas till scener utomlands.

- Det kommer en väldigt stor producent på fredag och en på lördag för att se föreställningen. Vi hoppas och tror på det, säger Mikael Hellqvist och fortsätter:

- Vill de ha musikalen blir det säkert med vissa bearbetningar. Men inget är omöjligt. Det kan bli med våra svenska skådespelare i rollerna.

Linda Hjertén