- De kan inte såra mig mer

Mariah Carey talar ut om alla rykten - och kollapsen

MUSIK

Mariah Carey var en av världens största sångerskor.

Sedan dalade hennes karriär, hon bröt ihop och det ryktades om självmordsförsök.

Nu är den omtalade sångerskan tillbaka och berättar om sammanbrottet och det svåra året.

- Jag kollapsade hemma hos mamma, säger Mariah Carey i TV 4:s musikprogram "Dunka dunka".

Foto: PA/AP
"glad att jag slutade" Mariah Carey sparkades av sitt gamla skivbolag Virgin. Men den beskrivningen ställer hon inte riktigt upp på själv. "Jag ville inte vara kvar där heller", säger hon.

Mariah Carey var 90-talets mest säljande kvinnliga artist.

Med en röst som sträcker sig över fem oktaver tog hon världen med storm och inget kunde skugga solen som sken över Carey.

Men så kom plattan "Glitter".

Den floppade totalt och Carey sparkades av skivbolaget Virgin. Men att hon sparkades är något hon själv inte går med på.

- Jag ville inte vara kvar där heller. Jag är glad att jag slutade, säger hon till reportern Stellan Nilsson i en intervju i musikprogrammet "Dunka dunka" i TV 4.

Åkte in på sjukhus

Medier världen över rapporterade att Mariah fick ett sammanbrott efter uppbrottet från Virgin.

- Jag tog inte hand om mig själv. Jag sa aldrig nej och till slut orkade kroppen inte mer. Att jag bröt ihop är inget jag hymlar med. Jag tror det är viktigt att unga människor och andra artister förstår att man inte orkar jobba hur mycket som helst, säger hon.

- Jag kollapsade en dag i min mammas hus. Hon blev väldigt orolig och ringde efter ambulans, fortsätter hon.

Mariah Carey hamnade på sjukhus. Uttröttad och både fysiskt och psykiskt nedbruten.

- Jag jobbade så otroligt hårt, ingen behandlade mig som en människa, säger hon i "Dunka dunka".

Självmordsrykten

Sjukhusvistelsen ledde till fler löpsedlar och det ryktades även att superstjärnan tappat förståndet, att hon inte kunde gå på gräsmattor, att hon strippat offentligt och ställt till med ett antal skandaler.

- Hur kan jag bry mig om alla rykten? De har redan hittat på allt som går att hitta på om mig. Och de kan inte såra mig mer än de redan gjort, säger Carey till TV 4.

Det som väckte mest uppmärksamhet var de rykten som florerade om att sångerskan försökt ta livet av sig.

- Det försökte jag verkligen inte! Många av mina sånger handlar om hur man ska klara sig igenom svåra situationer. Jag var så rädd att fansen skulle tro att jag sjöng om saker jag inte menade, säger Carey.

Efter ett tufft år är nu Mariah Carey aktuell igen, med nytt skivbolag och nytt material. Singeln "Through the rain" spelas på radio och sångfågeln från USA är beredd att ta världen med storm ännu en gång.

"I can make it through the rain. I can stand up once again, on my own", sjunger Carey och fansen hoppas nog att hon menar det.

2001 - ett år fyllt av motgångar

Linda Hjertén