TLC hyllar Lisa Lopes

1 av 2 | Foto: BMG
TLC i sin ursprungliga uppsättning: Lisa Lopes, Rozonda Thomas och Tionne Watkins.
MUSIK

Minnet av legenden Lisa "Left-Eye" Lopes lever vidare på nya albumet "3D".

Ingenting gott varar för evigt.

Att träffa TLC i deras hemstad Atlanta är ett märkligt antiklimax - det känns lika häftigt som det känns vemodigt. Lisa "Left-Eye" Lopes är i himlen. Tionne "T-Boz" Watkins ligger på sjukhus för sin kroniska blodsjukdom. Kvar finns bara Rozonda "Chilli" Thomas.

Men det är inte så bara.

Till skillnad från många andra tjejgrupper har TLC aldrig haft någon frontfigur, de har alltid delat lika på strålkastarljuset, och därför spelar det ingen roll vem av dem man pratar med - det blir totalt TLC ändå.

När Left-Eye kom på titeln till TLC:s kommande, sista album "3D" i början av förra året, var det just detta hon hade i åtanke.

- Vi är en grupp av tre starka, väldigt olika personligheter som tillsammans skapar något magiskt. TLC skulle aldrig kunna existera med några andra medlemmar än oss tre, och det var det Lisa ville förmedla när hon kom på titeln "3D", säger Chilli.

Den 25 april i år omkom Lisa Lopes i en tragisk bilolycka i Honduras.

T-Boz och Chilli valde ändå att ge ut TLC:s fjärde, nästan färdiginspelade, album "3D". De har valt att inte spegla det dystra öde som TLC gått till mötes, utan ger i stället ut skivan precis som den först var tänkt - en stökig partyskiva med snuskiga sexlåtar, Missy Elliott-duetter, Neptunes-beats och några av de där typiska TLC-balladerna om de eviga problemen mellan män och kvinnor.

- Vi spelade in det mesta av skivan förra sommaren och hösten. Vi hade otroligt roligt. Lisa var med i studion varje dag och vi har helt galna och höll på och larva oss. Vi ville framför allt göra en rolig skiva, med en massa låtar att dansa till.

Berätta om första singeln "Quickie".

- Du vet hur killar alltid skriver låtar om hur tjejer är i sängen, så vi skrev en låt om hur killar kan vara. Den handlar om de där okänsliga killarna som bara vill ha sitt, sen rullar de över och somnar. En sak är säker, du kommer aldrig att vilja bli kallad "quickie" okej? Ingen tjej gillar sånt, så se till att du gör ditt bästa, låt det ta så lång tid det tar.

TLC har varit USA:s största r"n"b-grupp i tio år nu, hur ser ni på konkurrensen?

- Det finns ingen konkurrens. Folk jämför oss med Destiny"s Child men vi är helt olika. Destiny"s Child är inte ens en grupp, det är bara Beyoncé och sen spelar det ingen roll vilka som kommer och går. TLC är inte så. Man skulle aldrig kunna erätta en TLC-medlem.

Hur reagerade du när du först hörde vad som hänt Lisa?

- Jag bara skrek och grät i två dagar. Har aldrig gråtit så mycket i mitt liv. Först var det bara en stor chock, det dröjde länge innan jag insåg vad som verkligen hänt. Det är fortfarande så när jag träffar Tionne i dag, okej nu är vi två här, men var är Lisa? Är hon försenad nu igen? Det tar så lång tid att förstå att hon verkligen är borta.

Hur gick diskussionerna om TLC:s framtid efter det?

- Vi tänkte inte alls på de. Men efter några dagar ringde förstås skivbolaget och sa att de ville ge ut en TLC-samling. Jag var liksom, what?! Kom igen, låt mig gråta ifred ett litet tag. Men vi vet att det här är vad Lisa skulle vilja att vi gjorde. Hon ville ge ut den här skivan. Att göra färdigt skivan och tillägna den till henne känns som det bästa sättet att hedra henne. För vem skulle annars kunna föra legenden om Lisa vidare? Vi är hennes systrar, vi är de enda som kan göra det, och hon kommer att fortsätta leva genom oss.

Ni diskuterade aldrig att bara lägga ner?

- Nej. Vi tog det lugnt ett tag, och sedan pressade skivbolaget oss att komma med ett beslut. Vi tyckte det kändes bättre att göra färdigt den här skivan än att släppa en samlingsskiva.

Era låtar har alltid betytt mycket för unga tjejer, är det någon särskild reaktion från era fans som varit speciellt minnesvärd?

- Du vet "Unpretty"-videon, där en tjej gör silikonbröst, det var en tjej som skrev ett brev till oss och sa att den videon fick henne att avboka sin operation för silikonbröst. Det kändes fantastiskt att kunna förändra någons liv på det sättet.

- Just då funderade jag faktiskt själv på att operera mina bröst, för de är så små, men den här tjejen fick mig att tänka att det vore otroligt hyckleri av mig, så jag har lärt mig trivas med mina små bröst.

Du borde inte bekymra dig om det.

- TLC står egentligen för "titty-less crew". Allvarligt! Ingen av oss har några pattar! Bara små, små pluttar som står ut. Men min pojkvän säger att "anything more than a mouthful, is a a waste", så det kanske inte gör så mycket.

Blir det någon mer TLC-skiva?

- Det här känns som den sista TLC-skivan. Det går inte att ersätta Lisa. Jag kan inte ens föreställa mig det. Men ärligt talat, man vet aldrig vad som kan hända. Jag menar, vem trodde att jag skulle vara ihop med Usher i dag?

arkiv TLC

Martin Gelin