Nazist med på Felix nya skiva

- Vi pratade aldrig politik

1 av 2
jag är förfärad Felix Herngren säger att han inte hade en aning om att mannen som medverkar på nya Dan Bäckman-skivan (till höger) är nazist. - Det är väldigt obehagligt, nazismen är en fruktansvärd politisk rörelse, säger han.
MUSIK

Den 51-årige miljonären är en av Sveriges mest tongivande nazister.

Nu är han med på Felix Herngrens "Dan Bäckman"-skiva.

- Jag är chockad och förfärad. Det här är vidriga politiska åsikter, säger Felix Herngren.

I åratal har 51-åringen rört sig bland högerextremister. Han har varit medlem i Nordiska rikspartiet (NRP) och är vän med ledarskiktet i Nationalsocialistisk front (NSF).

Säpo känner till honom väl.

Under jakten på polismördarna i Malexander slog polisen till mot 51-åringens bostad i Stockholms skärgård. Polisen trodde att mördarna gömde sig där.

Deltar i sketcher

51-åringen gör nu karriär inom nöjesbranschen - tillsammans med Felix Herngren.

- Herregud, jag hade inte den blekaste aning, säger en förtvivlad Felix Herngren.

51-åringen framför sketcher på skivan "Dan Bäckman sjunger Jan Banan" och är även med som statist i "Jan Banan"-videon.

- Det här är skittråkigt och väldigt obehagligt. Jag har ju själv medverkat i antirasistkampanjer, nazismen är en fruktansvärd politisk rörelse, säger Felix Herngren.

- Gudskelov får han inte framföra någon som helst politisk åsikt.

Det var produktionsbolaget Efti som via en castingbyrå fick tag på 51-åringen.

Skivbolaget Sony har betalat honom för hans medverkan på skivan.

- Han var en av kanske hundra människor som vi gick igenom. Han kom med för att han såg lite rolig ut och sedan blev han provfilmad, säger Felix Herngren.

- För mig är han bara ett namn och ett ansikte. Jag förhör ingen av skådespelarna om vilka åsikter de har. Tyvärr har han anmält sig till en castingbyrå och slunkit in på ett jobb.

Vd och miljonär

51-åringen är känd som en excentrisk person. Han är vd för ett fastighetsföretag och är god för flera miljoner. Tidigare satt ledaren för NSF i företagets styrelse.

- Jag kan bara konstatera att han var fullständigt normal när vi jobbade. Vi diskuterade aldrig politik, säger Felix Herngren, som nu är på turné och i går kväll uppträdde i Kalmar.

Andreas Harne