Europe är tillbaka

Släpper jubileumsbox – och diskuterar en comeback

1 av 3 | Foto: MATS STRAND
FIRAR 20 ÅR Europe firar sitt 20-årsjubileum med ett skivsläpp."Vi ska snart träffas för att tillsammans välja låtar", säger Joey Tempest som utlovar hitar, demoinspelningar, livematerial och outgivna låtar. Mic Michaeli, Kee Marcello, Ian Haugland, Tempest och John Levén poserar, 1991, året innan de splittrades.
MUSIK

I januari sammanstrålar Europe för att fira sitt 20-årsjubileum som skivartister. Först blir det outgivna låtar på ett nytt skivsläpp.

- Sedan vore det kul att spela ihop igen om känslan är den rätta, säger Joey Tempest.

1983 kom Europes första självtitulerade album. En ögonblicklig succé på den svenska försäljningslistan för de färska vinnarna i Aftonbladets talangjakt Rock-SM, där förstapriset var ett skivkontrakt.

Nu har det gått 20 år sedan dess och det ska firas, tycker Joey Tempest, John Norum, Ian Haugland, Kee Marcello, John Levén och Mic Michaeli.

Inte bara hitarna

- Vi ska snart träffas för att tillsammans välja låtar till en mini-box med två cd och en dvd. Det blir inte bara hitlåtarna, utan även livelåtar, demoinspelningar och outgivna låtar, säger Joey Tempest.

Det är främst från åren 1989-91 som det blev över låtar som "Wanted man", "Never gonna let you go", "Little sinner", "Don"t know how to love no more" och en version av "Stranded" som Joey skrev till Tone Norum.

- En del av låtarna är visserligen redan spridda bland fansen genom flitigt kopierande, men vi kan ge ut dem med bästa tänkbara ljud, påpekar Joey.

"Bra paket för fansen"

- Sedan har vi en låt som blev över från "The final countdown"-albumet, som ligger ofärdig, säger han om låten "Where men won"t dare".

Om dvd:n säger han så här:

- Det blir bland annat livelåtar och privata filmer. Det hela kommer att bli ett riktigt bra paket för fansen.

När Europe någon gång under 2003 släpper detta jubileumspaket över hela världen, ligger förstås konserter nära till hands. Alla Europe-medlemmarna vill och Joey Tempest har ingen ny soloskiva på gång. Men Joey vill inte lova för mycket, även om det hörs att han är sugen.

- Om allt känns bra, vore det jättekul att spela ihop igen, säger Joey försiktigt.

Bandets sångare säger sig ha märkt ett ökat intresse och framför allt större respekt för Europe genom åren.

Distans till 80-talet

- Många som inte direkt är Europe-fans kommer fram till mig och säger att den och den låten faktiskt var bra. Sådant hände aldrig förr, konstaterar Joey Tempest och skrattar förnöjt.

- Folk har fått distans till 80-talet och har upptäckt att vi gjorde många starka melodier i Europe, tillägger han.

Slutade efter 9 år och 5 album

Jörgen Holmstedt