En historisk box

MUSIK

Diverse artister

Studio One Story (reggae,SKA)

Burning Spear med hatten på sned.

”Studio One Story” har mest blivit omtalad för sitt format.

Samlingen består av en cd, en dokumentär på dvd och en tjock bok, vilket fick Per Sinding-Larsen att utbrista något om framtiden i tv-programmet ”Studio Pop”.

Och det är mycket möjligt att vi kommer att kunna köpa fler utgåvor av det här slaget framöver.

Förpackningens kombination av musik, bild och text öppnar nya möjligheter att ge en utförlig bild av en musikalisk era eller en inflytelserik artist och ingen skulle bli gladare än jag om soulimperiet Philadelphia International fick samma behandling.

Eller Van Morrison, den tidiga housescenen i Chicago och Detroit, Sade, Sonic Youth, Lambchop eller vad som helst egentligen.

Så länge samlingarna är välgjorda kommer intresserade att öppna plånböckerna.

Risken är bara att marknaden snabbt fläckas av dyra hafsverk som inte tillför någonting alls jämfört med alla oumbärliga dokumentärer och antologier om Bob Marley eller Stax som redan finns därute.

Slarv är dock inget som brittiska Soul Jazz ägnar sig åt. Bolaget ligger bland annat bakom 100 % Dynamite-serien och den fabulösa cd:n ”Studio One Soul”. ”Studio One Story” präglas således av samma smittande blandning av djup entusiasm och kunskap.

Boxen sammanfattar och berättar om Studio One Records 40-åriga historia.

En historia som är synonym med grundaren Sir Coxsone Dodd och som borde ha samma ställning som Stax, Motown, Def Jam och Creation – tillsammans. Åtminstone vad gäller ska, reggae och dancehall.

Alla artister som någonsin betytt något på Jamaica har i princip gett ut singlar och skivor på Studio One Records. Från Bob Marley & The Wailers, The Skatalites och Burning Spear till Count Ossie.

I skenet av Studio Ones omfångsrika gärning är det givetvis omöjligt att ge en bild av skivetikettens betydelse på en cd. Det vore som att försöka klämma ner Empire State Building i en kakburk.

Men cd:n förgylls trots allt av The Abyssinians mäktiga ”Declaration of rights”. Och i kombination med boken och den fyra timmar långa dvd:n – som bland annat innehåller intervjuer med namn som Ken Boothe, Horace Andy, Alton Ellis och rara bildupptagningar på Jackie Mittoo och Ernest Ranglin – blir ändå ”Studio One Story” en informativ och utförlig introduktion till reggaemusikens viktigaste bolag.

En mer underhållande historielektion kan ni därför inte köpa för pengar just nu.

”Studio One Story” är ett pionjärarbete som förtjänar en snar fortsättning.

Lyssna

Hör spår från plattan

Markus Larsson