Radions soulkung - i 25 år

"Jag hatar tillbakablickar"

MUSIK

Radioprogrammet började sändas den 12 januari 1978.

I dag fyller P 3 Soul 25 år.

- Jag hatar tillbakablickar, säger den ständiga programledaren Mats Nileskär.

Foto: ALLAN OLOFSSON
JUBILEUM I DAG Mats Nileskär har i dag varit programledare för Soul i 25 år. - Nyfikenheten är en av de främsta anledningarna till att jag hållit på i 25 år.

1978 var hiphop fortfarande i sin linda.

Ett vagt begrepp, början på en rörelse som med tiden skulle erövra hela världen.

I Sverige har den intresserade kunnat följa utvecklingen på radio, från ax till limpa. Vecka efter vecka, år ut och år in - i ett kvarts sekel.

Ledande i landet

Mats Nileskär har genom P 3 Soul skildrat hiphop, house, soul och r"n"b på ett initierat sätt som varit och är ledande i Sverige.

I kväll firar Nileskär, efter runt 1200 program och drygt 2 300 intervjuer, 25-årsjubileum i etern.

Kvällens jubileumsprogram innehåller bland annat två färska intervjuer med Missy Elliott och Isaac Hayes, samt mängder av nedslag i P 3 Souls historia.

Vill se framåt

- Egentligen hatar jag tillbakablickar. Jag har alltid varit mer intresserad av vad som kommer att hända sen. Nyfikenheten och att jag saknar den nostalgiska genen är de främsta anledningarna till att jag hållit på i 25 år.

Det dröjde ett tag innan hiphop och samtida r"n"b och soul togs på allvar.

- Motståndet var större förut. De flesta dissade hiphop och svart musik när jag började jobba. Men att modern, svart musik underskattas är inget nytt. Marvin Gayes mästerverk "What"s going on" sågades till exempel i Sverige när den släpptes.

Nileskär åker snart till Atlanta och New York för att titta närmare på hiphopmutationerna screw och crunk, samt för att intervjua framtidsnamn som producenterna Heat Makerz.

Jagar legendar

Och det finns några drömintervjuer kvar. DMX, Prince och Dr Dre är tre exempel. Mats Nileskär har också varit den mystiska Sly Stone på spåren.

- Om det finns nån gammal groupie därute som vet hur man får tag på Sly Stone eller Bill Withers - hör av er, säger han.

Nileskärs favoritintervjuer

Tupac.

Markus Larsson