Cardigans tar tåget i nya videon

Här är de första bilderna från inspelningen

de har rest genom afrika Här spelar The Cardigans in sin nya video – på en öppen tågvagn långt nere i Afrika. – Det har varit rasande vackert, vi har fått världens bästa sightseeing, säger Nina Persson.
MUSIK

Ingen kraschad cabriolet. Men väl ett tåg utan väggar och tak.

Aftonbladet kan i dag exklusivt visa bilder från inspelningen av Cardigans comeback-video i Sydafrika.

- Det var världens bästa sightseeing, säger sångerskan Nina Persson.

Foto: EMIL HALL och HENRIK ERIKSSON

Det har varit en lång väntan med rapporter om kasserade inspelningar och nystarter om vartannat.

Men nu är Cardigans på gång på allvar.

"For what it"s worth" har redan börjat spelats flitigt i radio och de senaste dagarna har medlemmarna i Cardigans spelat in låtens video i Sydafrika, en timme utanför Kapstaden.

Hängde i vajrar

- Vi har åkt tåg utan väggar och tak här på landsbygden och det har varit rasande vackert. För att hålla oss kvar på tåget har vi varit upphängda i vajrar, säger Nina Persson.

Videon regisseras av Amir Chamdin från Infinite Mass och innehåller förutom tågresan där bandet spelar också en sidoberättelse. Under de två dagar som inspelningen pågått har Cardigans fått resa över svindlande vyer.

- Det har varit världens bästa sightseeing, det är helt otroligt vackert. Det är ingen av oss som varit här förut så det har varit en stor upplevelse. Dessutom har vi hunnit besöka Sydkap och badat med pingvinerna där, säger Nina.

Cardigans fick hård kritik 1998 för videon "My favourite game", regisserad av Jonas Åkerlund. Nina tog där en vådlig färd i en stor Cadillac cabriolet, kraschade den och dog. Videon censurerades av bland annat MTV.

Men denna gång lovar hon att videon är kliniskt skandalfri.

Nog med censur

- Det blir inget sånt. Det känns som om vi fått vår dos av censur, säger Nina och skrattar.

I dag åker Cardigans hem till Sverige igen. Den 27 januari ska bandet göra livecomeback med nya singeln på Rockbjörnengalan.

- Visst känns det lite nervöst eftersom det är den första spelningen, den svenska musikeliten kommer att vara på plats och att galan tv-sänds.

Hon har hört att den svenska radion spelar den nya singeln - som släpps i butik den 17 februari - och att den fått ett gott mottagande.

Och när hon får höra att Aftonbladets Per Bjurman ger den fyra plus skiner hon upp.

- Oj, är det så. Då blir det extra trevligt att komma hem igen, säger Nina Persson.

Klas Lindberg