Sju år efter sin död har Eva Cassidy nått toppen

"Vi har inte upplevt sån hype sedan jag jobbade med Carola"

MUSIK

Hon dog 1996.

Nu går Eva Cassidy in på svenska topplistan.

Med två skivor.

Tack vare ett tv-program i SVT har många svenskar upptäckt den märkliga sångerskan som blivit en skivsuccé efter sin död.

GENOMBROTT EFTER TV-DOKUMENTÄR Den 9 januari är ett datum som skivdistributören MNW kommer skatta högt. Då visade SVT en dokumentär om sångerskan Eva Cassidy - och i dag går två av hennes skivor upp på Hitlistan. "Människor såg programmet, blev gripna och vill skaffa hennes skivor", säger Liza Nilsson-Berthelsen på MNW.

Samlingen "Songbird" går in på sjätte plats och "Imagine" på 39:e på topplistan.

Eva Cassidy-febern satte igång så fort dokumentären om henne visats i SVT i torsdags den 9 januari.

- Det är häftigt att hon går in på topplistan, säger Liza Nilsson-Berthelsen på skivbolaget MNW som distribuerar Eva Cassidys skivor i Sverige. Det är bara tre dagars försäljning, fredag till söndag. "Songbird" sålde slut.

Märktes det omedelbart?

- Ja, herregud. Folk ringde som tokiga. Jag har inte upplevt sådan hype sedan jag jobbade med Carola. Och vi har inte fläskat på med reklam. Människor såg tv-programmet, blev gripna och vill skaffa hennes skivor.

SVT: Många har ringt

320 000 såg tv-programmet. På SVT fick de också många reaktioner.

- Det har ringt väldigt många, berättar inköparen Birgitta Thofeldt. En del som vill tacka, en del som vill att vi sänder igen.

Nu ska SVT 2 visa programmet om henne i repris den 14 februari 22.55.

Effekten har blivit den samma i andra länder där det visats.

Men när hon dog i november 1996 var Eva Cassidy okänd.

Helt okänd.

Hon bodde i Bowie utanför Washington i USA. Även där var hon en doldis, och de gånger hon och hennes band hade spelningar på jazzklubben Blues Alley var det för det mesta tomt. Hon lånade 1 000 dollar på sitt kreditkort för att kunna ge ut live-skivan.

Dog av cancer

Ändå gillade hon den inte när den kom ut.

Innan dess hade Eva Cassidy gjort cd:n "The other side" med Chuck Brown 1992, och hon sjöng med bandet Method Actor på en platta 1987. Alla andra skivor har kommit ut efter hennes död.

Hon dog av cancer, melanom. Eva Cassidy opererade bort en tumör på ryggen några år före sin bortgång, men ingen gjorde några kontroller efteråt. När hon fick ont i höften trodde hon att det berodde på arbetet när hon gjort väggmålningar på en skola. Hon gick med käpp innan hon röntgade benet och det upptäcktes att det var brutet. Cancern hade spridit sig i skelettet och till lungorna. Hon fick veta att hon hade högst tre månader kvar att leva.

Efter diagnosen gjorde hon inga skivinspelningar. Eva Cassidys sista framträdande på scen var när hon sjöng "What a wonderful world" på en gala för henne en tid innan hon dog i november 1996.

Hennes aska ströddes i havet vid Chesapeake Bay, Maryland.

Etta i England

En engelsk radioproducent råkade höra Eva Cassidys insjungning av "Over the rainbow" och sa till sin morgonpratare Terry Wogan att han måste spela låten i BBC:s Radio 2. Wogan lydde, och både han och engelska folket satte sig upp med ett ryck.

En kort tid därefter var Eva Cassidy etta på engelska skivtoppen. Ryktet spred sig. Amerikanerna blev nyfikna på den okända amerikanskan som toppade brittiska försäljningslistan. Fler länder följde.

Och nu har alltså Cassidy-effekten nått Sverige.

Räkna med att den sprider sig, Försäljningen pekar på att hon har fler och högre placeringar på Hitlistan nästa vecka.

Hon hann bara spela in två studioskivor

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM