Sean Paul frälser världen

MUSIK
Foto: WARNER MUSIC
Allt ljus på Sean Paul, precis som han ville.

Han kallas den viktigaste reggaeartisten sedan Bob Marley.

Med hjälp av hitsingeln ”Gimme the light” hoppas Sean Paul sprida dancehallmusiken över hela världen.

I samma veva som amerikansk funk och soul utvecklades till hiphop, förvandlades reggaemusik till den moderniserade formen dancehall. Sedan början av 80-talet har dancehall varit ljudet av det unga Jamaica, men det är bara vid enstaka tillfällen som musikstilen nått ut till resten av världen.

I början av 90-talet hade artister som Shabba Ranks och Super Cat stora framgångar, men sedan dess har dancehall levt kvar som ett regionalt fenomen.

Nu kan två artister förändra det. Först kom Shaggy och gjorde enorm succé med sina två senaste album, ”Hotshot” och ”Lucky day”, och år 2002 var det Sean Paul som dominerade radio och MTV över hela världen med enorma hitsingeln ”Gimme the light”.

Låten gjorde honom snabbt till världsstjärna, han spelade in en ny version tillsammans med rapparen Busta Rhymes, skrev kontrakt med ett stort skivbolag och ska nu ut och turnera över hela världen. Själv är han dock inte så kåt på framgången i sig, utan går snarare i gång på möjligheten att sprida dancehall till en ny publik.

– Jag är en blyg person och trivs inte riktigt med min nya roll i rampljuset. Jag gillar inte ens att uppträda på scen. Men om jag kan bidra till att dancehall växer och når ut i världen så ska jag göra allt jag kan. Jag vill inget hellre än att få med mig alla mina kollegor till toppen på Billboard.

Med hjälp av välkänd

hiphopslang, catchy melodier och ett tydligt uttal har Sean Paul gjort dancehallmusiken mer tillgänglig för folk som inte är uppväxta med den jamaicanska patoisengelskan och gangsterberättelserna som generellt dominerar dancehallmusiken.

Men Sean Paul påminner oss också om att hiphopen alltid lånat mycket från reggae och att det han nu gör snarare är att reclaima jamaicanska uttryck som hiphopen etablerat.

– Biggie, 2Pac, Lil Kim, LL Cool J, alla har de använt reggaemelodier och jamaicanska uttryck i sina låtar. Nu tar dancehall tillbaka lite av det. Det är en ny generation på Jamaica som lyssnar lika mycket på hiphop som reggae. När jag växte upp sa vi alltid ”wha gwaan” (hur är läget?), nu säger vi, precis som i USA, ”what's up”.

Sean Pauls nya album ”Dutty rock” har redan sålt guld

i USA och år 2003 ser ljust ut för honom. Nya samarbeten med Busta Rhymes, No Doubt och r’n’b-sångerskan Blu Cantrell väntar. Men Sean Paul vill helst av allt prata om sina kollegor.

– Det finns så enormt mycket talang på Jamaica, jag är liksom inte den enda bra dancehallsångaren. Efter mig tror jag att det är Spragga Benz och Wayne Marshalls tur att slå igenom. Akta er, för dancehall kommer att ta över världen i år.

arkiv Sean Paul

Martin Gelin ([email protected])