”Nya plattan har helat mig”

Exklusiv intervju: Mariah Carey om samman- brottet – och comebacken

MUSIK

Fysiskt och psykiskt sammanbrott. En film som blev ett gigantiskt fiasko. Sparkad från sitt skivbolag.

Nu är Mariah Carey på väg tillbaka.

- Jag har lagt om livsstil för att inte bryta samman igen, säger hon.

Foto: HASSE ROSENTHAL
HAR LAGT OM LIVSSTILEN Efter ett ovanligt hektiskt schema, med jobb 23 timmar om dygnet, bröt Mariah Carey ihop. Nu har hon börjat sitt återtåg mot toppen, fräschare än någonsin. "Vid sammanbrottet hade jag ingen som stöttade mig. Nu har jag det", berättar hon i en exklusiv intervju med Aftonbladet.

Mariah Carey är i Stockholm och tar emot Aftonbladet i en svit på Grand Hotel för en exklusiv intervju.

Hon är den bäst säljande kvinnliga artisten genom tiderna. Hon har haft 15 amerikanska singelettor. Hon har en personlig förmögenhet på sisådär 1,5 miljarder kronor. Hon är en superstjärna.

Togs in på sjukhus

Bara superstjärnor reser runt med en personlig stab på 17 personer. 17!

- När jag bröt samman hade jag inte folk omkring mig som stöttade mig. Nu har jag det, säger hon.

Sammanbrottet inträffade för ett och ett halvt år sen. Perioden före det hade hon jobbat 23 timmar per dygn. Under ett besök hos sin mamma svimmade hon. Mamma ringde larmcentralen och det ledde till att Mariah togs in på sjukhus.

Efter det började hon gå i terapi.

- Terapin fick mig att inse att jag inte bara är ett objekt för andras nöje, att jag måste tänka på och ta hand om mig själv. Vid tiden för sammanbrottet fanns ingen som sa "ta en paus, se till att äta, se till att få minst sex timmar sömn per dygn"" I dag har jag låtit alla som jobbar åt mig signera ett kontrakt som säger att jag ska ha en viss mängd sömn.

Mariah Carey hade i många år haft sömnproblem när hon bröt samman. I dag reser hon ofta med en massös som hjälper henne att slappna av och somna. Hon har också konsulterat en dietist och lagt om sina matvanor.

"Kalkon är bra mat"

- Kalkon och liknande mat är bra om man har sömnproblem. Och så ska man undvika socker kvällstid. Men samtidigt lider jag av lågt blodsocker och måste hålla koll på det. Är jag inte på min vakt svimmar jag.

Kopplat till sammanbrottet var två andra bottennapp. Filmen "Glitter", liksom soundtracket, floppade totalt. Till följd av det valde EMI att köpa ut Mariah Carey, bolaget betalade henne 300 miljoner kronor för att inte göra några fler skivor. I dag har hon sin egen skivetikett.

"Jag bestämmer"

- Nu har jag kontroll och folk kan inte bara säga "gör ett nytt album, gör ett nytt album, gör ett nytt album". Så var det tidigare och det bröt ner min hälsa. Nu är det jag som bestämmer.

Ett första smakprov på den nya, starka Mariah Carey har kommit med albumet "Charmbracelet" och singeln "Through the rain", en låt om att tro på sig själv när det är som svårast.

- Att skriva och spela in plattan har helat mig, säger Mariah Carey.

Tore S Börjesson