Jan Johansen blir hårdrockare

Schlager- stjärnans nya band får låthjälp av världens metalelit

1 av 4
Ignition är Pontus Egberg, Jan Johansen, Johan Kullberg, och Peter Söderström.
MUSIK

Mitt i förberedelserna inför Melodifestivalen blir Jan Johansen hårdrockssångare.

- Jag har sysslat med rock i hela mitt liv, säger Jan om den melodiösa metalplattan där han samarbetat med den internationella låtskrivareliten.

I tre år har Jan Johansen vid sidan av sin schlagerkarriär i tysthet arbetat på ett mycket ambitiöst hårdrockprojekt kallat Ignition. I september i fjol sjöng han in sista låten på albumet.

- Jag är otroligt nöjd med resultatet, säger Jan Johansen om den melodiösa metalskivan där han fått låtar av Nordamerikas låtskrivarelit.

Några av hitmakarna är Cliff Magness (som komponerat halva unga kanadensiskan Avril Lavignes miljonsäljande debutalbum), Bob Marlett (som skrivit och producerat åt Alice Cooper, Black Sabbath och förre Judas Priest-sångaren Rob Halford, Martin Briley (som försett Westlife med hits) och Billy Sherwood som varit med i Yes.

- Det är skivbolaget som har fantastiska kontakter på det området, berättar Jan Johansen.

Internationell klass

Aftonbladet har hört skivan och kan berätta att Johansen sjunger mycket kraftfullt och övertygande på en bombastisk hårdrockplatta med starka melodier i stil med radiovänliga metalgrupper som

Giant och Hardline. Det är internationell klass.

I Ignition ingår även Peter Söderström på gitarr, trummisen Johan Kullberg och basisten Pontus Egberg. De har tidigare varit med i hårdrockbanden Glory, Lion´s share och Talk of the town.

Jan Johansen, som den 15 februari tillsammans med Pernilla Wahlgren deltar i Melodifestivalen med låten "Let the Spirit fly", menar att det inte bör komma som någon överraskning av han sjungit in en hårdrockskiva.

- Jag har sysslat med rock i hela mitt liv. Jag älskar Thin Lizzy och de gamla hårdrockgrupperna, förklarar han.

Däremot tycker han att utgivningen av skivan kunde ha väntat.

- Jag måste koncentrera mig på Melodifestivalen nu, säger han.

Släpps i hela Europa

Men Ignition-cd:ns utgivning 27 januari går inte att flytta, då skivan släpps i hela Europa den dagen.

- Synd, för jag skulle gärna göra reklam för Ignition, säger Jan Johansen som bland annat fått ett erbjudande om att sjunga ett par av hårdrocklåtarna i TV4:s "Nyhetsmorgon".

Jörgen Holmstedt