Pappan övergav familjen

Norah Jones har sålt i tre miljoner ex – på egen hand

1 av 2 | Foto: emi
Storsäljare Sångerskan Norah Jones säljer stort över hela världen. ”Jag tänker hela tiden att jag är ihopblandad med någon annan. Jag trodde aldrig att jag gjorde en skiva som skulle släppas i andra länder, och verkligen inte att den skulle sälja miljoner exemplar”, säger hon.
MUSIK

NEW YORK. Hon kom från ingenstans och smög sig upp till förstaplatsen både i USA och i Sverige.

Och hon har gjort det själv.

– Jag vill inte prata om pappa, säger Norah Jones, 23.

Det är lätt att förstå den jazziga popcountrysångerskans irritation över alla frågor om pappa – den legendariske sitargurun Ravi Shankar, kallad ”världsmusikens gudfader” av hans vän George Harrison i Beatles.

För en sak vill Norah Jones göra alldeles klart – hon har fixat det på egen hand.

Pappa träffade hon några gånger varje år fram tills hon var nio år. Sedan övergav han familjen helt.

”Älskar honom”

Först de senaste fyra åren har de tagit upp kontakten. Shankar såg sin dotter uppträda för första gången för elva månader sedan.

– Jag älskar min far, men jag vill inte ge honom äran för något han inte gjorde. Jag växte upp med min mamma, han fanns inte där för oss, säger Norah Jones.

Cd:n ”Come away with me” släpptes i mars förra året, fick fina recensioner i Boston Globe och Washington Post, och sedan började bollen att rulla.

Framgång förvånar

Skivan har nu sålt över tre miljoner exemplar över världen. Förra veckan blev Norah Jones etta på Billboardlistan i USA och denna vecka toppar hon Sverigelistan med en skiva som borde vara för ”svår” för att hitta en storpublik.

– Jag tänker hela tiden att jag är ihopblandad med någon annan, säger Norah Jones till The Advertiser. Det är ett misstag, eller hur? Jag trodde aldrig att jag gjorde en skiva som skulle släppas i andra länder, och verkligen inte att den skulle sälja miljoner exemplar.

– Det är ju bara min första skiva och jag har mycket kvar att lära, säger den självkritiska sångerskan vars album innehåller både covers och egenskrivna sånger.

Flera sammanbrott

Som privatperson är hon inte lika melankolisk som det kan låta på skiva, men samtidigt säger hon att hon redan drabbat av livskriser och att den oväntade framgången börjar ta hårt på henne.

– Jag har haft några sammanbrott, berättar hon för The Observer. Alexander (pojkvännen) måste slå mig tillbaka in i verkligheten ibland. Jag hoppas att han inte tröttnar på mig!

Det hektiska livet har fått henne att drömma om ett lugnt liv på landet, långt ifrån New York där hon bott i tre år.

– Jag vill inte bli gammal här. Jag skulle bli för trött. Jag dagdrömmer om ett hus, en katt, en hund, en gård och en stor, gammal cadillac, säger Norah Jones.

Fredrik Virtanen