Sveriges hårdaste export

MUSIK

Fem plus, topplisteplaceringar och utsålda spelningar i Afrika, Australien, Japan och Europa.

Att säga att The Haunted är heta just nu vore nästan en underdrift.

Puls tog tempen på gitarristerna Patrik Jensen och Anders Björler.

En av den socialdemokratiska regeringens största fiaskon förra mandatperioden var den så kallade Sydafrika-affären. Lite kort kan den beskrivas som ett projekt som skulle göra de blågula färgerna lite mer kända i det forna apartheid-landet, bland annat med hjälp av stora utomhuskonserter med dragplåster som The Real Group och Dr Alban.

Resultatet blev ett gigantiskt fiasko - i Soweto bestod publiken av hela tre betalande besökare - och 25 miljoner hämtades ur biståndsbudgeten för att betala för kalaset.

Men hade Göran Persson i stället vänt sig till The Haunted så hade nog många sköna skattekronor kunnat användas till det de är till för. Den Göteborgsbaserade kvintetten har nämligen inga som helst problem med att locka publik - inte ens i Sydafrika.

- Vi har tre spelningar bokade där, i Johannesburg, Durban och Kapstaden, och alla är utsålda, myser gitarristen Patrik Jensen.

Sammanlagt kommer mer än 3 000 sydafrikaner att se gruppen på deras korta vända i det numera rasjämlika landet, vilket får ses som en smärre sensation. Säga vad man vill om Afrika, men inte är kontinenten känd för sin metalscen.

- Det kommer att bli hur coolt som helst. Vi är trots allt det första hårda svenska bandet som spelar där sedan 1994 och suget verkar vara otroligt stort efter oss, säger gruppens andre gitarrist Anders Björler.

Det är inte svårt att förstå de metallskallar i Europa, Afrika, Australien och Japan som peppar som bäst för att få se gruppen på scen. I och med sin aktuella fullängdare "One kill wonder" (fem plus

i Aftonbladet Puls för tre veckor sedan) har The Haunted gjort sin mest helgjutna och tuffaste platta sedan den självbetitlade debuten.

Det låter hårt, tungt, brutalt - och förvånansvärt mycket At The Gates, det ikoniserade dödsmetallband där Anders och hans bror Jonas tidigare spelade.

- Det är ingen medveten väg vi har valt, säger Anders. Med tanke på att jag och brorsan var med i den gruppen kommer spår av det soundet alltid att finnas kvar. Men jag tycker ändå att "One kill wonder" är en platta som representerar The Haunted mer än någon annan grupp.

Låter detta intressant ska du se till att köpa den svenska utgåvan av skivan. På den stoltserar nämligen combon med en låt vid namn "Creed" som bara släpps i Sverige - och ingen annanstans.

- Vi kände att det var helt rätt att ge något extra till våra svenska fans. Det är trots allt de som har följt och supportat oss sedan dag ett, säger Jensen.

- Och sen är det ju lite coolt att tvinga andra att köpa Sverigeimport, i stället för tvärtom.

arkiv The Haunted

Skivorna du måste ha – om The Haunted får välja

Mattias Kling