Från tönt till popstjärna

MUSIK

Han blev utskrattad och hånad av tittarna när han deltog i brittiska versionen av "Popstars".

Men lyckan vände och efter ett guldkontrakt är Darius nu på väg mot toppen med nya skivan "Dive in".

Foto: SARA RINGSTRÖM

Darius heter Danesh i efternamn. Hemma i Storbritannien behöver han inte använda sig av efternamnet, säg Darius och alla vet vem du menar. Kändisskapet har inte alltid varit lätt att bära. Det tog fart för tre år sen i den brittiska versionen av "Popstars". Där framförde han en förfärlig version av Britneys "Baby, one more time" och peppade sina potentiella bandmedlemmar med tillropet:

- Känn kärleken i rummet!

Tv-tittarna skrattade rått åt tönten. Det blev inte bättre av att han också var arrogant och självupptagen mest hela tiden.

- I själva verket var jag osäker. När jag slogs ut framställdes det som att jag bara reste mig upp, lämnade rummet och sa: "Jag ska bli soloartist!" Men sen gick jag raka vägen ut på muggen och spydde. Ja, och efter det jagade journalisterna mig, på tre veckor var jag på fyra olika kvällstidningars förstasidor"

Det konstiga är att det vänt sen dess. Efter "Popstars" dök Darius upp i snarlika "Pop Idol", till synes som en ny och jordnära kille, svår att inte tycka om. Han kom trea efter Will Young och Gareth Gates. Skivbolaget BMG hade hand om "Pop Idol" och såg en möjlighet till lika snabba som stora pengar.

- De sa: Vi ger dig en låt, en image, du kommer att sälja platina och vara rik före jul. Men jag visste en sak: Det är inte så man bygger en långvarig karriär.

Darius fick erbjudandet en fredag, tackade nej på måndagen och alla, inklusive hans familj, tyckte att han var puckad. Men Darius vilja var att ge ut ett album med eget material. Han hade redan en demo med en låt: "Colourblind". Den hade han skickat över till skivbolaget Mercury.

På tisdagen, alltså dan efter det att Darius nobbat BMG, kom Steve Lillywhite till kontoret i London och sitt nya jobb som vd på Mercury. Han hade de senaste åren bott i USA och kände inte till Darius. Han lyssnade på demon och lyfte luren.

- Jag vill äta middag med dig, sa han till Darius.

Under middagen sa Steve Lillywhite att han ville kontraktera honom.

- Jag trodde inte att det var sant!

Lyckan är lätt att förstå. Steve Lillywhite har producerat en rad album för U2, liksom världshiten "Beautiful day" från 2000. Han har jobbat med namn som Rolling Stones, Johnny Thunders, Travis, Peter Gabriel, Pogues, Morrissey"

"Colourblind" släpptes som singel i Storbritannien i augusti och gick upp i topp på listan. Den 17 mars får den svensk release och 7 april kommer albumet: "Dive in". Det är en skiva full av pojkbandspop. Respekt har kommit från oväntat håll.

- Grabben har topplåtar, har Oasis låtskrivare och hjärna Noel Gallagher sagt.

Brittiska magasin har hängt på. Smash Hits: "Darius är grymt snygg, artig och vänlig, ja, i stort sett den perfekta popstjärnan." More: "Darius är 195 centimeter ren sexighet."

Det är en hel del sexighet det.

- Jag är singel, men en av mina bästa vänner är ihop med en svensk tjej. Vem vet, jag kanske också kan hitta en...

arkiv Darius

Tore S Börjesson ([email protected])