The Bangles var gitarrpop

MUSIK
Foto: emi
The Bangles

The Bangles hade allt: ett pärlband av 80-talshits, stor publik, ännu större frisyrer. Men sen sprack pop-bubblan och bandet splittrades. Året var 1989. Den sista hiten hette "Eternal flame".

Men det är en sentimental, storvulen ballad och egentligen inte vad Bangles handlade om.

De handlade om gitarrpop, melodiös men inte utan bett. Bandet fick sitt genombrott med sitt andra album - "Different light" (1986) - som gick upp i topp på USA-listan. Mycket tack vare hitsinglarna "Manic monday" (skriven av Prince) och "Walk like an Egyptian" (skriven av en av 1980-talets stora hitmakare, Liam Sternberg). Två låtar som tidens tand inte nämnvärt rått på. Det samma gäller deras tolkning av Simon & Garfunkels "Hazy shade of winter". Men Bangles lutade sig inte bara mot andra låtskrivare: "Hero takes a fall" var en stark rocklåt skriven av gitarristen Vicki Peterson.

Bandet splittrades dels på grund av att karusellen snurrade för fort, basisten Michael Steele drabbades av ett sammanbrott under en turné i Japan, dels på grund av musikaliska meningsskiljaktigheter (Michael Steele och Vicki Peterson var inte överförtjusta i ballader som "Eternal flame", en låt sångerskan Susanna Hoffs gjorde tillsammans med inhyrda låtskrivare).

15 år har gått sen dess. I dag är tjejerna damer på 40 plus. Och tillbaka med albumet "Doll revolution".

Barnen var katalysatorn bakom återföreningen. Trummisen Debbi Peterson har ett barn och Susanna Hoffs har två. Moderskapet förde dem samman igen, vänskapen växte och efter ett tag började de så sakteliga att skriva låtar.

Hittills har allt gått över förväntan.