Tjejer som rockar

The Donnas, The Bangles, Sahara Hotnights

MUSIK

Senaste tillskottet på rockhimlen, The Donnas, drar feta riff, har poppiga refränger och skriver kaxiga texter. Och de är bara ett i raden av alla tjejband som rockar byxorna av grabbarna.

Foto: warner music
The Donnas

One, two, three, four" C"mon! Raaaaawwk! The Donnas är feta riff, poppiga refränger och kaxiga texter med glimten

i ögat och - ja, ni kan med en gång ta och glömma bort allt vad ballader heter.

Har vi hört det förut? Absolut. Säg varenda dag under hela 1970- och 1980-talen. Tänk Kiss, Ramones, Sweet, Mötley Crüe, Poison"

Tänk hjärndöd partyrock där varenda ton och gest i dag förvandlats till klichéer.

Om fyra killar gjorde vad de fyra tjejerna i The Donnas gör skulle de röna lite eller ingen uppmärksamhet. Antagligen skulle de avfärdas som parodier på band som snabbt blev parodier på sig själva. Som redan nämnda Kiss, Ramones, Sweet, Mötley Crüe, Poison"

Ändå är The Donnas hur kul som helst. Och ibland också hur bra som helst. Utnötta och - inte minst viktigt - av tradition rakt igenom grabbiga riff och poser får liv igen i händerna på tjejer. Elgitarren är förstås en Gibson Les Paul, accept no substitutes.

Och det är roligare när tjejer tar sexistiska grabbtexter och vänder upp och ner på dem och gör dem till sina. Som i Donnas "40 boys in 40 nights":

Spendin every night in a different state

Spendin every night with a different date

I come into town and have a look around

And then I find a guy who wants to get down

I got boys all over the road

I got boys helpin me unload

Forty boys in forty nights

I got no time to see the sights

Tröttsam macho-bullshit förvandlas till cool kaxighet och humor tack vare att könsperspektivet förändras. "40 boys in 40 nights" var pärlan på det förra albumet "Turn 21" (2001), och "Take it off" är pärlan på alldeles färska "Spend the night". Budskapet är det samma:

I´m on my second drink

but I´ve had a few before

I´m trying hard to think

and I think that I want you on the floor

uh-huh, yeah on the floor

Go on and take it off (take it off)

You got to shake it off baby for me

Come on and break me off (break me off)

Det är inte djupt men det är mitt i prick. Texter och musik står helt i samklang med artistnamnen: Donna A ( Brett Anderson, sång), Donna R ( Allison Robertson, gitarr), Donna F ( Maya Ford, bas) och Donna C ( Torry Castellano, trummor). Allt donnorna gör på skiva gör de dubbelt så bra live. Därför har de en ständigt växande publik. Tyvärr är den ännu lite för ful i deras smak.

- Jag skrev "40 days in 40 nights" och sen gav vi oss ut på turné och jag tänkte, okej, varför inte omsätta texten i praktiken.

- Så jag och vår trummis, Torry, drog i gång en hångeltävling. Den som hånglade upp flest vann. Men" man blir trött av att ligga ute på turné och, du vet, det finns inte så värst många snygga pojkar på våra shower, säger Maya.

Det finns inga genvägar till det perfekta tjejrockbandet. Hårt arbete och inga prinsessan på ärten-fasoner. Det är det det handlar om.

- Är du tjej och vill bilda ett band: öva på ditt instrument. Och dra i gång bandet med dina bästa vänner, för du vill inte tvingas byta ut medlemmar hela tiden och du vill inte jobba med ett gäng arslen, säger Maya.

- Om du är den sortens tjej som vill att andra ska bära all utrustning, om du alltid är orolig för hur du ser ut, ja, då kan du glömma hela grejen, säger Brett Anderson.

arkiv The Donnas

Tore Börjesson

ARTIKELN HANDLAR OM