Explosiva norrländskor

MUSIK
Foto: SARA RINGSTRÖM
Sahara Hotnights

Sahara Hotnights landade som en bomb på den svenska rockscenen 1999.

Debutalbumet "C"mon, let"s pretend" fick 5 plus i Puls och sålde guld och medlemmarna Maria Anderson, sång och gitarr, Jennie Asplund, gitarr, Johanna Asplund, bas, och Josephine Forsman, trummor, hade inte ens fyllt 20 bast.

Uppföljaren "Jennie Bomb" (2001) befäste deras status.

I dag är de fortfarande unga men rutinerade.

Just nu är de ute på vägarna i USA som huvudattraktion i en paketturné ihop med det brittiska bandet Ikara Colt och Washdom från Florida. Förutom gig från kust till kust har de gästat amerikanska, rikstäckande pratshower som "Conan O"Brien" och "Carson Daly". Okej, det är inte Letterman och Leno, men nästan.

Det kan komma att hända i USA för Sahara Hotnights. Big time.

Ty om "Jennie Bomb" bara befäste bandets status här hemma så har plattan höjt den i USA. När Washington Post listade förra årets bästa skivor - albumet släpptes där i höstas - placerades det på 10:e plats.

Den som skriver det här intervjuade nyligen Avril Lavigne och oombedd droppade hon Sahara Hotnights namn och omnämnde Maria Andersson och kompani som "ett favoritband". Red hot chili peppers har också gjort det.

Mick Jagger - och han borde veta, ty han är kungen - sa så här för nåt år sen i en intervju i Puls:

- Det rocken aldrig får förlora är sin energi. Gör den det har den inte mycket att erbjuda som konstform.

Sahara Hotnights är synonymt med energi.

Tjejerna är explosiva var för sig, men tillsammans bildar de, i likhet med alla stora band, en helhet som är större än summan av delarna.