Pop på tu man hand

The White Stripes kommer snart till Sverige

MUSIK

Det har spekulerats mycket i hurvida Jack White och Meg White är äkta makar, syskon och eller skilda. Men en sak är säker - som bandmedlemmar gör de succé i The White Stripes. Snart kommer det till Sverige med aktuella skivan "Elephant".

Foto: PLAYGROUND MUSIC

The White Stripes har sedan de skivdebuterade 1999 förvandlat klassisk blues och urgammal hillbilly- och countrymusik till primala tonårsutbrott. Plötsligt är det helt okej att vara 16 och äga en t-shirt med bluesens gudfader Robert Johnson på bröstet. Men Jack White är inte bara intresserad av gamla rockhjältar som The Sonics eller countrydrottningen Loretta Lynn.

Han är nyfiken på djurskallar också.

- Jag samlar fortfarande på djurhuvuden. Hela mitt hus är fullt av dem. Inget är mer lugnande än ett uppstoppat huvud. Det känns som att Gud sitter uppe på väggen och tittar ner på mig, säger Jack White.

- Mmm säger Meg.

Bedömer du fortfarande folk efter hur de reagerar när de ser huvudena för första gången?

- Jo, tyvärr. Min flickvän hatade dem. Det ställer till med problem.

Hur går det med stålfjädersamlingen?

- Bra, bara bra. Det är något med formen. Formen är väldigt hypnotisk. Fjädrarna får mig att slappna av och meditera över såna"här saker.

- Hi hi säger Meg.

I intervjuer har du sagt att The White Stripes kanske inte har så många år kvar?

- Vi kommer att göra minst en skiva till. Men för att det här ska fortsätta vara utmanande måste man se ett slut framför sig. Alla artister eller band börjar upprepa sig efter ett tag. Det mest tragiska är när band återförenas efter 100 år och åker ut på turné för att de är panka.

- Tragiskt, säger Meg.

arkiv The White Stripes

Markus Larsson