”Varifrån ska man sno om inte från de bästa?”

Läs chattet med Aftonbladets musikrecensent Per Bjurman

MUSIK

Per Bjurman säger: Ja, hej. Nu är jag här.

Linnea säger: Vilken artist/grupp är bäst på scen i sommar?

Per Bjurman säger: Oj, det är ju svårt att veta nu. Men jag hoppas mycket på Kalas. Her Majesty och Magnus Carlson med Eggstone ska bli väldigt skoj att se.

malan_80 säger: Ska du på Gatufesten i år också?!

Per Bjurman säger: Det har jag ingen aning om ännu. Beror på programmet och på vad som pågår samtidigt på annat håll. men jag skulle inte ha något emot det, Gatufesten är en av de bästa stadsfesterna.

Tobbe säger: Har du inte lärt dig nånting av tidigare kvällstidningsrockkrönikörers misstag. Egen helsida där man gör listor och levererar små faktarutor för att tillfredsställa U2 och Springsteen-fansen? Ajajaj, börjar lukta Ivarsson (tidigt 90-tal) Kommentar?

Per Bjurman säger: Att det varit nyhetsnotriser om Springsteen och U2 är bara tillfälligheter. Det kommer att vara allehanda musiknyheter i de ”faktarutorna”.

Linnea säger: Vad tycker du om kents förändringar?

Per Bjurman säger: Om du med det menar att de gjorde ett mer poporienterat album senast tycker jag att det var precis vad de behövde göra just då.

Linnea säger: Vilket är nästa svenska band som kommer ta världen med storm?

Per Bjurman säger: Om jag visste det skulle jag bli rik. Men bäst utgångspunkt just nu har ju Sahara Hotnights och Soundtrack.

1112 säger: vad tycker du om alla fredslåtar som görs nu för tiden??

Per Bjurman säger: Jag vet inte. Det är för många som uttalar sig för tvärsäkert om saker de inte begriper, men vad ska man göra åt det? Man kan inte gärna förbjuda artister att uttrycka sina åsikter.

frippe säger: Har du hört Holden? Sveriges bästa nya band tycker jag... Tror de skäpper skiva i vår.

Per Bjurman säger: Nej, tyvärr.

lelle säger: Är alla på Aftonbladets kulturredaktion skäggiga? Även damerna?

Per Bjurman säger: Det är på DN:s kulturredaktion alla är skäggiga. Här, på vår Kultur, ser alla ut som de är med i Velvet Underground.

Linnea säger: Vad hände på rockbjörnsefterfesten?

Per Bjurman säger: Inget särskilt sensationellt. Alla blev fulla, men ingen ställde till det för sig.

Papers säger: Varför är Kent, Håkan Hellström och den typen av replokalspop så populär bland recensenter och människor som inte är ett dugg musikaliska, men samtidigt dömer ut artister som Bryam Adams och Stefan Andersson.

Per Bjurman säger: Ja, tycker man att Stefan Andersson är en större musikalisk profil än någon i Kent gör jag mig inga illusioner om att jag ska kunna få den personen att förstå någonting överhuvudtaget. Sorry.

Per D säger: Hur vet man at en låt är bra?

Per Bjurman säger: Det ”vet” man inte. Det är bara något man tycker. Och ju längre man lyssnar, ju mer man ägnar sig åt musik, desto konstigare blir det...

Linnea säger: Vilka kändisar är drygast?

Per Bjurman säger: Jag vet inte. Vad är det för fråga?

johanni säger: vilket amerikanskt indieband är mest värt att kolla upp just nu?

Per Bjurman säger: White Stripes, om de nu kan kallas indieband. Annars har Detroit Cobras gjort en väldigt trevlig platta precis. Och så The Kills förstås.

simba säger: Vet du någon skådis som gjort bra musik?

Per Bjurman säger: Ja, Allan Eddwall måste ju nämnas med respekt. Och Robert Mitchum.

Linnea säger: Vilken är din absoluta favorit i skivsamlingen?

Per Bjurman säger: Det går inte att säga, det växlar från dag till dag. men de flesta dagarna brukar jag nämna Bob Dylans ”Highway 61 revisited”.

bear säger: Vad blir nästa stora musikgren som kommer att slå?

Per Bjurman säger: Det finns inga kvar, det blir bara egendomliga mutationer i framtiden.

fredrik säger: Hur ser du på the smiths idag och förstår du att morrissey-fans stör sig på att håkan hellström bara snor Morriseys textrader rakt av !!

Per Bjurman säger: Jag ser på The Smiths som ett av de största åttiotalsbanden, jag ser Morrissey som en som inte riktigt kan leva upp till sin potential - men säg inget till min fru, för hon är hardcore-Morrissey-fan - och vad de tycker om att Håkan snor...tja, jag tycker att de borde le åt det. Varifrån ska man sno om inte från de bästa?

Linnea säger: Vad tror du om utlandslansering av Håkan? :)

Per Bjurman säger: Det tror jag inte alls på. Håkan är ett synnerligen svenskt fenomen och skulle inte funka någon annanstans.

Linnea säger: När och var handlar du mest skivor?

Per Bjurman säger: På Pet Sounds och Skivfönstret i Stockholm, Skivhugget i Göteborg och Folk & rock i Borlänge. Men du vet, vi har det ju så bra vi recensenter att vi får alla nya skivor gratis.

tomas säger: Per vilken blir årests rockstad enligt dig eller vilken tycker du förtjänar det

Per Bjurman säger: Det har jag verkligen inte tänkt på, men Sundsvall borde ligga bra till med sin historia och sin position i dansvärlden.

kacks säger: Är Broder Daniel sveriges största band genom tiderna?

Per Bjurman säger: Nej, det skulle jag inte vilja påstå. Men det är ett bra band och de där plattan som aldrig kommer...man längtar lite efter den, eller hur?

eclectic säger: hur kommer det sig att ulf lundell och springsteen alltid får 5 plus innan de ens gått upp på scenen??

Per Bjurman säger: Springsteen fick tre både i Paris och i Stockholm senast, Lundell har inte fått fem plus på fem år. Det där är bara en myt trötta popsnören som inget fattar brukar gå omkring och sprida utan att ha minsta koll på verkligheten.

jenny säger: vilken lat onskar du aldrig skulle ha blivit gjord?

Per Bjurman säger: Ha! Vilken fråga! Det finns väl en oerhörd mängd, men eftersom jag vaknade till Mikael Rickfors ”Vingar” på radion i morse säger jag den. Varför finns den?

AeT säger: Kommer Paris att göra en Melody Club?

Per Bjurman säger: Mja...det skulle de definitivt förtjäna, men jag är osäker på om de verkligen kan göra sig så sockriga.

Micke säger: Vad tycker du om Esther?

Per Bjurman säger: Jag är rädd att jag inte vet vilken Esther du talar om.

Stereo Total säger: Ska du gå på White Stripes på Cirkus? Förvätningar?

Per Bjurman säger: Jag tror att det är jag som ska gå, såvida jag inte är skickad på jobb någon annanstans. Ja, vissa förhoppningar kan man väl ha. Det är en storartad liten duo.

Anders O säger: Är det inte rätt unket att raljera över teaterapor och kulturskägg etc när man ägnat halva vintern åt att skriva om Schlager-SM...?

Per Bjurman säger: Vad har det ena med det andra att göra? Man kan säkert ha synpunkter att vi bevakar schlager-SM så intensivt - och att det är jag som blir satt att göra de musikaliska bedömningarna - men ingen kan påstå att det plötsligt upphäver rätten att tycka vad som helst om annat. Eller?

danne25 säger: Hur hamnar man på ett jobb som musikresencent?

Per Bjurman säger: I mitt fall bara blev det så. Jag pryade på Borlänge Tidning när jag var femton och fick börja recensera då, 1983. Tio år senare ringde de härifrån och köpte över mig. På den vägen är det.

råttan säger: hade tänkt att gå på neil young snart, men han tar ju 1000 kr för konserten, det är ju löjligt dyrt, varför denna summa?

Per Bjurman säger: Ja, han tar väl ett så pass svettigt gage att arrangören tvingas ta ut de priserna. Olyckligt, tycker jag. Men vi går åt det hållet. På Stones i USA i somras kostade de biljetter jag fick av skivbolaget 3 500 spänn.

jenny säger: vet man vid forsta lyssningen om en platta ar en 5-plussare?

Per Bjurman säger: Nej, det vet man inte.

bah säger: Man läser rätt mycket om alla svenska rockband som "erövrar" USA, är inte det rätt överdrivet?

Säljer dom verkligen några mängder skivor?

Per Bjurman säger: Nej, de vi hört om de senaste åren - Hives, Soundtrack och Sahara Hotnights - är större medialt än publikt. Det skrivs om dem i de större tidningarna, de medverkar mycket i amerikansk TV och de har mycket gott rykte i exempelvis college-krestar. Men några enorma mängder skivor har de inte sålt. Jo, Soundtrack har nog fått i väg en del. men framförallt har de, med den mediala uppbackningen, bra lägen inför kommande releaser.

Stereo Total säger: Varför är det ingen recension på någon Stereo Totals sverigespelningar nu i dagarna?

Per Bjurman säger: Vi har inte haft de personella resurserna. Folk är sjuka här också.

mållgan säger: hur ligger det till med jacob hellman? popundret från förr! gör han comeback iochmed sin spelning nu på nalen om nån vecka?

Per Bjurman säger: Han gjorde comeback redan på Kalas för några år sedan och det var ju verkligen inget vidare.

peter_630 säger: Vad tycker du om Lasse Winnerbäck?

Per Bjurman säger: Tja, han är okej. men jag tycker inte att han förtjänar den oerhört fina kritik han fått för senaste skivan.

råttan säger: jag tycker det är fuskigt att du ska få ge ris/ros åt band när jag kan lika mycket som du om musik, låt oss byta kneg, jag jobbar som rörmokare, va sägs?

Per Bjurman säger: Du skulle klöara dig bättre som recensent än jag som rörkrökare, den saken är klar. Men nä, jag är ledsen.

Linnea säger: Har du hört talas om att Bob Hund ska släppa engelskt material i vår? (Bergman Rock) Och i så fall, vad tror du om det?

Per Bjurman säger: De skulle ha varit i USA som Bergman Rock också, men det blev inget. det verkar som att de har lite svårt att få ihop det där.

Desmo säger: får du ta emot demos? vad gör du med dem i så fall?

Per Bjurman säger: Ja, det skickas demos ibland. Jag lyssnar. Är de bra spar jag dem, är de dåliga åker de åt helvete.

spirit_fan säger: Har du skrivit något du ångrar?

Per Bjurman säger: Ja, det är klart. Ibland har man fel, det har alla människor.

jenny säger: Kan Kent nagonsin bli som forr nu nar de blivit "folkkara"

Per Bjurman Jag vet inte vad det ska betyda. Teorin att den som blivit stor inte kan vara bra är ett uttryck för ett slags snobbighet ingen över 14 kan tillåta sig att gå omkring med.

Tack ska ni ha, hej då.