Kate kickar liv i eurodiscon

MUSIK

Hon är tjejen som fick oss att ångra att vi inte gick på fransklektionerna med megahiten "Désenchantée".

Kate Ryans nya singel "Libertine" gör att vi ångrar oss ännu mer.

Foto: EMI
Just nu har Kate Ryan medvind. Det syns på håret.

Eurodiscon är död. Länge leve eurodiscon. Just när man trodde att denna utskällda genre var begraven dök "Désenchantée" upp och fick Europa att dansa och sjunga. Ni kan säga vad ni vill, men en låt som får en hel världsdel på fötter har DET. Originalet spelades in av Mylene Farmer och låg på hennes album "L"Autre" (1991).

- Det var en låt jag älskade på högstadiet. Jag brukade sjunga med i den varje gång den spelades på radio. Då hade jag inte en tanke på att en dag själv sjunga in den, säger Kate Ryan.

"Désenchantée" släpptes i april förra året och låg etta sex veckor i sträck på den belgiska singellistan. (Kate är från Belgien och heter egentligen Katrien Verbeeck). Den sålde dubbel platina och strax var den också en topp 10-hit i Sverige, Norge, Holland, Spanien, Frankrike"

- "Désenchantée" är ett mirakel. Det känns konstigt att vara populär i Sverige. Hur många belgiska popstjärnor har lyckats med det? undrar hon.

Inte många. Och nu försöker hon bli ännu större. Den nya singeln heter "Libertine" och är ännu en cover på Mylene Farmer. Den gick naturligtvis raka vägen upp på topp-10 i Belgien och har spelats flitigt på radion i Sverige.

Men Kate Ryan är mer än eurodisco, hennes album "Different" innehåller också en hel del dansant pop modellerad efter Madonna.

Merparten av låtarna har hon skrivit ihop med producenten Andy Janssens.

- Jag är ett stort fan av Madonna och det hörs. Jag var bara nio, tio år när jag fick "La isla bonita" på singel och beundrar henne fortfarande. Som liten brukade jag uppträda i shower och sjunga hennes sånger playback. I samma ålder började jag med piano och gitarr. Många i min släkt sjunger och spelar, jag har det i blodet.

Hennes föräldrar ägde ett kafé i staden Meerhout. Där fanns det gott om möjligheter att uppträda och playback-showerna ersattes snart av riktiga live-framträdanden. Med bara en gitarr som komp brukade Kate Ryan tolka låtar av Alanis Morissette, 4 Non-Blondes, Pointer Sisters, Aretha Franklin"

Hon turnerade senare som bakgrundssångerska med The Soapband, en i Belgien omskriven grupp som består av kända skådespelare, och spelade även in ett album som medlem i det lokala popbandet Melt.

För två år sedan, 20 år gammal, bröt hon sig loss och inledde sin framgångsrika solokarriär. Hon slog igenom direkt med "Scream for more". En låt hon skrev med Andy Janssens och som producerades av Phil Wilde, känd som mannen bakom 2 Unlimited.

"Scream for more" var en stor sommarhit och låg på belgiska singellistan i 17 veckor. Ja, och sen kom "Désenchantée" och blev en än större hit.

Kate Ryan är mån om att påpeka att livet som popstjärna inte är så glittrigt och glamouröst som det verkar.

- Du vet, många tänker: Wow, vilket liv hon har, jag är så avundsjuk. Men det är ett hårt jobb. Jag menar, man sover inte så mycket, äter på fel tider och så vidare" Ta Spanien. Där går man ofta på scen klockan 6 på morgonen, sen sover man två timmar, varpå väckarklockan ringer och framför sig har man en hel dag av intervjuer.

Dansmusik och klubbliv, och då i synnerhet dansmusik och klubbliv i Spanien, har en underlig dygnsrytm. Det kan delvis förklaras med att det är en scen starkt förknippad med partydroger som ecstasy.

- Artistliv och droger... Det är en kliché. Men okej, visst, många ungdomar i Belgien och på andra ställen tar droger och det är ingenting att göra åt. Jag gjorde en show i förra veckan och utanför omklädningsrummet satt två killar med en påse med piller. Jag bara sa åt dem: "Ta bort det där." Jag använder inte droger. Jag kommer alltid att säga nej till det.

arkiv Kate Ryan

Mylene Farmer hann före Kate

Tore S Börjesson ([email protected])