Sofie skrev låten - SVT tog vinsten

Aftonbladet kan i dag avslöja det hemliga avtalet för skivan från Melodi Grand Prix Junior

1 av 3 | Foto: ulf höjer
barnen sålde guld Sofie Larsson vann den svenska uttagningen till den populära Melodi Grand Prix Junior med låten "Superduperkillen" - en låt hon skrivit själv. Alla bidrag i tävlingen hamnade sedan på en samlingsskiva, som sålde i 30 000 exemplar. Aftonbladet kan i dag avslöja att merparten av vinsten från skivan har gått till SVT - och inte till barnen.
MUSIK

Barnen skrev och sjöng låtarna - och SVT tjänade pengarna.

Aftonbladet kan i dag avslöja det hemliga skivkontraktet som ockrar på de tävlande i "Melodi Grand Prix Junior".

- Vi kommenterar inte affärsuppgörelser, säger Johanna Frelin, barn- och ungdomschef på SVT.

Barnens melodifestival, "MGP Junior", gjorde jättesuccé i SVT förra året.

Tio bidrag skrivna och framförda av barn upp till 15 år tävlade och gick rakt in i tittarnas hjärtan.

Och samlingsplattan med tävlingslåtarna sålde guld.

Villkoren för att få vara med och tävla är benhårda. Barnartisterna måste själva ha skrivit låtarna. Dessutom får bidragen inte ligga på något förlag. SVT:s förklaring är att man vill ha amatörer i tävlingen och samtidigt skydda barnen från kommersiella intressen.

Ockrar på barnen

Men nu kan Aftonbladet avslöja att SVT självt tjänar betydligt större pengar än barnartisterna på skivförsäljningen.

Enligt källor med insyn i projektet handlar det om ren dubbelmoral från statstelevisionen.

- Det är ett ocker på barn. Man kan inte tala om att skydda barn från kommersialism och samtidigt skriva den här typen av kontrakt, säger en av källorna.

Aftonbladet har tagit del av det avtal som SVT förra året skrev med skivbolaget Universal om samlingsplattan med "MGP"-låtarna. Enligt avtalet tar SVT ut en royalty på 7,5 procent av intäkten upp till 15 000 sålda exemplar, därefter 15 procent.

"Mycket hög royalty"

Med 30 000 sålda exemplar landar snittroyaltyn på 11,25 procent - motsvarande cirka 337 500 kronor - en nivå helt i klass med den artistroyalty som landets absolut största artister tar ut för sin skivförsäljning.

- Men SVT bekostade ingenting av inspelningen - och tog ändå ut en mycket hög royalty på den, säger en av Aftonbladets källor.

Siffran kan jämföras med vad SVT får i royalty för försäljningen av samlingsplattan med bidragen i årets stora melodifestival där vuxna etablerade artister medverkar. Den siffran landar på mindre än tio procent, enligt initierade källor.

Barnartisterna, som skrivit och framfört bidragen, fick en mycket liten royalty. Enligt initierade källor handlade det om drygt fem procent - motsvarande drygt 150 000 kronor - som de tio barnartisterna fick dela på efter att kostnader för tv-reklamen för skivan dragits.

"I minsta laget"

- Jag minns att vi reagerade och tyckte att det var i minsta laget. Men det var inget förhandlingsläge. När vi hörde att det var lika för alla och att exponeringen var stor accepterade vi, så jag vill inte skylla på någon, säger Thomas Wallén, manager för förra årets vinnare, S ofie "Superduperkillen" Larsson.

Enligt uppgift till Aftonbladet kräver SVT över 15 procent i royalty inför årets tävling i början av oktober.

"Inte klart än"

Den uppgiften tillbakavisas dock av SVT.

- Det kontraktet är inte klart ännu, säger barn- och ungdomschefen Johanna Frelin.

SVT vill skydda barnartisterna mot kommersiella intressen och tar samtidigt ut en mycket hög royalty. Ni anklagas för ocker?

- Jag har inga kommentarer. Vi lämnar aldrig ut avtal med externa parter.

Borde ni inte offentliggöra kontrakten, ni är ju ett public service-företag och det handlar om barn?

- Jag har inga kommentarer om det här.

Utdrag ur SVT:s avtal med Universal Music:

Dan Panas

ARTIKELN HANDLAR OM