50 Cent: Nu slipper jag sälja knark

Hiphop-stjärnan om den hårda vägen till framgång

1 av 2 | Foto: UNIVERSAL
SKJUTEN MED NIO SKOTT Rapparen 50 Cent har en våldsam bakgrund. För ett par år sedan överlevde han mirakulöst ett mordförsök då han blev skjuten med nio skott. Nu berättar han för Aftonbladet i en exklusiv intervju om uppväxten, framgången och hur det känns att tjäna tonvis med pengar.
MUSIK

Han har sålt tre miljoner skivor på två månader. Den föräldralöse, före detta knarklangaren från New Yorks getto är rik - och lycklig.

- Att ha pengar är den bästa känslan i världen. Nu slipper jag sälja knark, säger 50 Cent i en exklusiv intervju med Aftonbladet.

Hiphopstjärnan 50 Cents väg till framgång kantades av rån, mord och skottlossningar. Han växte upp i ett fattigt område i Queens, New York. När han var åtta år låste någon in hans mamma i lägenheten, drogade henne medvetslös, satte på gasen, stängde alla fönster och lämnade henne att dö.

Fick en påse kokain

Fifty fick växa upp utan föräldrar och utan pengar.

- Jag gick runt och tiggde pengar för att kunna äta. Till slut fick jag en påse med kokain av en kille som sa "sälj det här, så slipper du tigga". Det handlade om att svälta ihjäl eller sälja knark, säger han.

Han lärde sig snabbt knarkförsäljningens hemliga knep och växte i rang i sitt område. Men med pengar och status följde också allt fler fiender. Sommaren 2000 satt han i en bil utanför sin mormors hus och attackerades av en man med pistol.

Han fick nio kulor i kroppen, men överlevde mirakulöst.

- Att bli skjuten känns som att göra hål i örat. Det bränner till snabbt, sedan känner man inte så mycket. Jag förstod inte att det var nio skott, jag trodde det var två, tre, för adrenalinet pumpade i mig så smärtan kändes inte. Först nästa dag på sjukhuset, när morfinet började släppa, kom smärtan, säger 50 Cent.

En av kulorna trängde igenom hans haka och gick ut genom kinden. Resultatet blev att hans röst förändrades och han fick den unika, sluddriga rapstil som hjälpt honom sticka ut på hiphopscenen.

Slog alla rekord

Med sitt första officiella album "Get rich or die trying" slog han alla rekord för en debutskiva i USA och var plötsligt den nya kungen av hiphop.

- Det känns fantastiskt. Det är första gången i mitt liv som jag slipper oroa mig för pengar. Men det är lite jobbigt att gå till gymmet nuförtiden, det slutar med att jag står och signerar skivor i en timme, säger han.

Kompis med Eminem

På debutalbumet samarbetar han med legendariska hiphop-producenten Dr Dre och rapparen Eminem, som kontrakterat 50 Cent till sitt skivbolag Shady Records. De två rapparna har en ömsesidig respekt för varandra och umgås en hel del även utanför studion.

- Vi brukar snacka om hur det är att vara farsa, och gnälla över att vi aldrig har någon tid att träffa våra barn. Men häromdagen sa Eminems dotter Hailie att jag rappar bättre än han gör. Han blev nog väldigt sårad, så just nu är vi osams, säger 50 Cent och skrattar.

De senaste månaderna har det även ryktats om att 50 Cent inlett förhållanden med sångerskorna Beyoncé Knowles och Mariah Carey, men det dementerar han.

- Det är inte sant. Eminem dejtade Mariah ett tag, så när de slutade träffas frågade jag honom om han kunde fixa en dejt åt mig, men han bara garvade, säger 50.

Tidigare artikel:

Martin Gelin