Metallica är tillbaka - hårdare än någonsin

Aftonbladets Mattias Kling har lyssnat på nya skivan "St. Anger"

MUSIK

Metallica är tillbaka - men du kommer inte att känna igen dig.

Noll ballader, inga direkta hits. Bara fet, konfrontationsinriktad metal.

Aftonbladet har fått en unik förhandslyssning på "St. Anger", skivan med vilken gruppen ska återta tronen.

plågsamt opolerade I juni släpper Metallica sitt första studioalbum på sex år.

På de dryga sex år som har passerat sedan hårdrocksgiganterna Metallica släppte sin senaste riktiga studioplatta "Reload" har mycket hunnit hända i metalvärlden. Det nedstämda sound som saluförs av grupper som Korn, Limp Bizkit och nu senast Linkin Park har varit dominerande, både på hitlistorna och de stora scenerna.

Det är klart att San Francisco-gruppen inte varit omedvetna om det som pågått runt om dem. Men det låter faktiskt som att de skitit blankt i det.

Stenhårt sound

Thrashveteranernas åttonde studiomacka låter nämligen inte som något annat - och allra minst som det Metallica vi lärt känna efter det stora genombrottet med den självbetitlade svarta plattan 1991. Soundet är stenhårt och drar ofta åt det industriella hållet och producenten Bob Rocks (som även hanterar basen på skivan) ljudbild är nästan plågsamt opolerad.

Och även om förhandsrapporterna talat om att James Hetfield, Kirk Hammett och Lars Ulrich återvänt till sina thrashrötter är det bara en del av sanningen. Spårämnen från deras tidigare skivor vävs ihop med Tool-mörker, Discharge-mangel, Slayer-riff och intrikata strukturer som inte står Meshuggah långt efter.

Oväntade inslag

Plus ungefär 250 andra oväntade inslag.

Det är egentligen för många intryck och svängningar att ta in på en enda sittning, men jag kan lova en sak: Det låter inte alls som du väntar dig.

Mattias Kling

ARTIKELN HANDLAR OM