50 Cent – om vägen från slum till stjärna

MUSIK

Han är årets nya hiphop-kung.

Exklusivt för Puls berättar 50 Cent allt om knarket, pengarna och uppväxten i gettot.

Foto: universal music

”My flow, my show brought me the dough, that got me all these fancy things”, rappar 50 Cent i ”In da club”, årets största hiphop-hit. 50 Cent är rik och lycklig nu. Gettoungen från Queens, New York, som växte upp utan föräldrar har spenderat våren med att turnera runt USA för utsålda arenor. När han ringer upp Aftonbladet är han punktlig, artig och välartikulerad, och framför allt på strålande humör.

Du har sålt tre miljoner skivor på två månader. Hur känns det?

– Det är det här jag kämpat för varje dag de senaste sex åren, och det känns ännu bättre än jag trodde. Det känns fantastiskt. Det är första gången i mitt liv som jag slipper oroa mig för pengar. Och det är kul att resa omkring och se lite annat än New York.

Du har en jeep som är skottsäker och, eh? bombsäker.

– Japp, man kan slänga en handgranat under den utan att något händer. Jag är säkrare än presidenten.

Så hur ser den närmaste framtiden ut?

– G-Unit har precis skrivit kontrakt med Interscope, samma bolag som jag ligger på. Vi fick en fet deal, och kommer att ge ut en skiva i augusti. Vi har startat ett klädmärke, G-Unit Clothing, som ska lanseras senare i vår. Och så håller vi på med ett tv-spel också, det kommer att bli som ”Vice city”.

Ett spel där man rånar folk, skjuter snutar och snor bilar, alltså?

– Ja, precis. Folk gillar ju sådana spel. Jag tror att de tillfredsställs av att kunna göra alla de där grejerna utan att behöva tänka på följderna. Om det inte vore för sådana spel tror jag att folk skulle ta ut sina aggressioner på annat sätt.

Tror du att din musik kan ha samma effekt?

– Absolut. Samma sak med Eminems musik. Jag berättar om riktiga saker som hänt i mitt liv, och folk som inte varit med om något sånt kan fantisera om det, i stället för att själva hålla på med all shit.

Berätta om din nya singel ”21 Questions”, finns tjejen du ställer frågorna till?

– Nej, men om jag skulle bli intresserad av en tjej just nu så är det de här frågorna jag skulle ställa. Det var därför jag skrev den, för att göra en tjej redo på vem jag är och vad jag kräver. Men just nu åker jag runt för mycket för att ha en tjej.

Så hur är din typ av tjej?

– Jag gillar smarta tjejer. Det är viktigt att hon kan en massa om något speciellt som hon kan lära mig, att hon gör mig intresserad av något nytt. Jag vill ha en tjej som är en partner, som en bästa polare. Inte en tjej som typ bara läser raptidningar.

Du har en sexårig son som verkar vara med dig nästan jämt, var är mamman?

– Ja, Marquis heter han, han är min polare. Jag och mamman har delad vårdnad, vi är helt coola med varandra, inte det där vanliga ”baby mama drama”.

Gillar Marquis hiphop?

– Han älskar hiphop, men han gillar basket ännu mer. Han vill bli basketspelare när han blir stor.

Eminem har också barn, brukar ni ge varandra råd, pappor emellan?

– Ja, vi brukar snacka om hur det är att vara farsa, och gnälla över att vi aldrig har någon tid att träffa våra barn. Men häromdagen sa Eminems dotter Hailie att jag rappar bättre än han gör. Han blev nog väldigt sårad, så just nu är vi osams.

Vad skulle du göra i dag om du inte rappade?

– Hustla. Sälja droger. Inget snack om saken. Det är det enda jag gjorde innan jag började rappa, det enda jag någonsin varit bra på.

Funderade du inte på att göra något annat efter att du blivit skjuten?

– Nä, det är sånt man får ta. Gör man något dåligt kommer det tillbaka till en, det är karma.

Kan du beskriva hur det känns att bli skjuten?

– Det bränner till snabbt. Har du gjort hål i örat någon gång? Det känns ungefär likadant, fast lite värre. Jag förstod inte att det var nio skott, jag trodde det var två, tre, för adrenalinet pumpade i mig så smärtan kändes inte. Först nästa dag på sjukhuset, när morfinet började släppa, kom smärtan

Hur kom det sig att du slutade sälja knark och koncentrerade dig på musiken?

– Det var i samband med att min son föddes. Jag bestämde mig för att bli mer ansvarsfull, och prova helhjärtat med musiken ett tag, och i samma veva fick jag en massa hjälp av Jam Master Jay, så sedan dess har jag inte behövt hustla.

Hur var det att växa upp utan föräldrar?

– Jag bodde hos mina morföräldrar, de var bra. Min mormor tog väl hand om mig, hon gjorde allt det som mamma inte gjorde. Mamma var aldrig hemma och hade aldrig tid med mig, så hon gav mig pengar i stället. Det kunde gå flera dagar utan att jag såg henne, sedan rusade hon in och gav mig ett par nya sneakers och sen stack hon vidare igen. Mormor var tvärtom, hon gav mig en massa tid, men hon hade inga pengar, jag fick fixa pengar själv.

Hade du några andra fadersfigurer i ditt liv när du växte upp?

– Nä. Ingen. Jag såg inte upp till någon. Jam Master Jay lärde mig mycket om att göra musik, men han var ingen förebild. Kids har väl i vanliga fall sina föräldrar som förebilder, men jag hade ju inga föräldrar. Jag tog hand om mig själv. Jag fick gå runt och tigga pengar för att kunna äta. Till slut fick jag en påse med kokain av en kille som sa ”sälj det här, så slipper du tigga”. Det handlade om att svälta ihjäl eller sälja knark. Langarna är kungar där jag bor, det var de enda människor jag såg upp till.

Om du hade varit kvar i gettot och hustlat i dag, och en tioårig grabb frågat dig om cash, hade du gett honom knark då?

– Ja. Alltså, om man hustlar, det är ett jobb, ett jobb som alla andra. Om någon kommer och tigger pengar kan man ge honom pengar, men då kommer han komma tillbaka i morgon och frågar efter mer pengar. I stället ger man honom ett jobb. Det är det mest generösa man kan göra. Han slipper svälta. Jag säger inte att det är okej att sälja knark, hell no! Men om inte du säljer knark kommer någon annan att göra det. Och om det är det enda sättet för dig att betala hyran, då är det så du kommer att betala hyran, tro mig. Men det har ju sitt pris. Jag har fått ta alla följderna. Jag har suttit i finkan, jag har blivit skjuten och knivhuggen. Men jag gnäller inte.

Tog du någonsin droger själv?

– Nej. Jag har aldrig knarkat. Jag har sett för mycket drogproblem i min familj och bland mina vänner, så jag håller mig borta från knark. Dessutom, man blir ju inte hög på sina egna grejer. Det är grundregeln.

Ditt liv verkar ha handlat om att fixa pengar, och titlarna på dina skivor är ”Power of the dollar” och ”Get rich or die trying”. Blir man verkligen lycklig av pengar?

– Hell yeah! När man växer upp som jag, utan pengar eller någonting, då känns det här som svaret på alla mina böner. Jag är lycklig nu, jag har aldrig mått bättre, att ha pengar är den bästa känslan i världen. Att slippa oroa sig för hur man ska betala räkningarna, det är fantastiskt.

arkiv 50 Cent

Martin Gelin , [email protected]

ARTIKELN HANDLAR OM