”Jag jobbar bäst utan kläder”

Marilyn Mansons basist kommer från Skövde och jobbar helst naken.

MUSIK
Tim Sköld från Skövde

Jag bor 15 minuter från Marilyn Mansons svenske basist i Los Angeles. Men skivbolaget går inte med på något annat än en telefonintervju. Det känns plötsligt helt okej när Tim Sköld berättar att han gillar att jobba naken.

– Jag jobbar bäst utan kläder. Jag är lite av en nudistproducent. Det är därför jag har studion hemma.

Den snart 37-årige Skövdebon är sedan tre år tillbaka polare med Manson och är nu sångarens fasta basist.

– Vi träffades genom gemensamma kompisar, på en visning av ”Sodoms 120 dagar”. Efter det umgicks vi.

Han betonar långsamt de sista orden, undrar om han uttryckt sig på korrekt svenska och varnar för att han lider av ”Dolph-syndromet”.

– En dag frågade Manson om jag ville komma ner till studion och hjälpa till lite. Jag sa att om jag ska komma ner blir det farligt, att det inte finns några mellanlägen och att jag gör allt till hundra procent. Han sa att det var precis så han vill ha det.

Tillsammans ”slängde” de ihop en cover på Soft Cells hit ”Tainted love”. Efteråt var Manson så nöjd att han ville fortsätta. För Sköld passade det perfekt. Tiden med Shotgun Messiah var över, KMFDN hade inte tagit fart och pengarna tröt. Med sin nye kompis gjorde han filmmusik till skräckrullen ”Resident evil” och har fortsatt med Mansons album ”The golden age of grotesque”.

Skivbolaget tycks ha stora förväntningar. Är inte skräckprylen över och Manson på väg ut?
Det är ett bevis på att det jag gör är farligt och konst ska vara farlig.

– Jag gillar konst och musik. För mig är han berättigad, som musiker, sångare och låtskrivare. Företeelser skiter jag i.

Som chockrockare, menar du?

– Chockrockare tror jag inte han är. Det finns en energi, något omedelbart akut i grabben som jag gillar. Sen är han förstås inte klok. Det gillar jag också.

Hur då inte klok?

– Det är mer den mentala biten. Att det inte går att göra saker som de ska vara gjorda, hållas på tider och datum och traditioner och stilar och koncept som erkänns som normala.

Magnus Sundholm