En funkig freakshow

MUSIK

KILLER MIKE

Monster (Columbia/Sony)

HIPHOP

Foto: SONY
Killer Mike är inte att leka med.

På "Rap is dead" presenterar Killer Mike, mannen som gjorde gatusmuts av Outkasts singel "The whole world" ifjol, sin programförklaring: "Too many niggaz still ride Big and Pac"s dick - fuck that!"

I samma låt gapar den mest imponerande raptjockisen som kommit fram från Atlanta på senare år vid sidan av Bone Crusher om att John Lennon är död, att Kurt Cobain är död, att hiphopen är död - det låter som han tycker att hela musikvärlden är på väg åt helvete.

Enligt Mike håller i alla fall den amerikanska hiphop-scenen på att gå under av söta poprefränger, nostalgi och självömkan.

"Monster" är ett motangrepp där Killer Mike försöker stoppa förfallet med hjälp av ren och skär ilska. På några av skivans bästa låtar - titelspåret, "Akshon (Yeah!)", "Home of the brave" och inte minst "Rap is dead" - verkar det som att han vill slå hela världen på käften. Med ett järnrör.

Rent musikaliskt är skillnaden inte stor från Slimm Calhoun och Outkast. Albumet är en funkig freakshow. Ett sjukt, vridet och oavbrutet underhållande ljudmyteri.

Markus Larsson