En alldeles för präktig duo

MUSIK

FAME

Give me your love (Mariann)

Schlager

Finns det ett liv efter Melodifestivalen och "Fame Factory"?

Vid den turnépremiär jag bevittnade helgen efter segern i Globen såg det inte så ut.

Fame stod då, som ett annat Rydell & Quick, och drog rock-covers i dansbandstappningar och vägen till den anonyma b-lagsserie där alla andra schlagervinnare från de senaste två decennierna lirar verkade krattad och klar.

Men denna albumdebut visar att det trots allt kan finnas öppningar i andra, roligare riktningar.

Jessica Andersson och Magnus Bäcklund spinner här, med benägen assistans av de bästa hantverkarna i Skara-fabriken, vidare på de klassiska schlagerstämningar som fungerade så fint.

ABBA möter modern mainstream-pop och gammal Lasse Holm-estetik i en handfull riktigt klatschiga, snygga och uppiggande trudelutter av numer välbekant "Give me your love"-modell.

Det är bara underhållning men också underhållning har ett värde. Framförandet kunde dock ha varit aningen mer"ja, äventyrligt.

Fame är en påfallande präktig duo också på skiva och man kan inte låta bli att förundras över att en sångerska som just utsetts till Sveriges sexigaste kvinna inte lyckas förmedla ens ett minsta litet uns av den varan.

Sex alltså.

Jag har också vissa problem med att man blandar svenska och i engelska i en enda oskön röra. Det vittnar om en oroande brist på egen identitet.

Sen blir det en fet plump i protokollet för en synnerligen meningslös version av Fleetwod Macs "Don"t stop".

Där är Fame tillbaka i folkparken i Tranås och jag får återigen en känsla av att våra representanter i Riga nästa helg framdeles kommer att ta rygg på Blond, Jan Johansen, Charlotte Nilsson, One More Time och Roger Pontare.

Hoppas jag har fel.

Hoppas de kan hitta ett eget litet i hörn i den "riktiga" popvärlden.

Förutsättningarna finns.

Bara de styr undan från Tranås.

Och så får man väl, för ordningens skull, önska lycka till nästa lördag.

Per Bjurman

ARTIKELN HANDLAR OM