Per Gessles nya jobb: regissör

Släpper egen dvd till nya skivan

1 av 2 | Foto: ULF HÖJER
flera spelningar i sommar Per Gessle bestämmer sig nästa vecka om det blir en längre sommarturné. Redan nu är det klart att han gör två tv-spelningar: "Allsång på Skansen" den 24 juni och Victoriadagen den 14 juli.
MUSIK

Om ett par veckor kommer Per Gessles cd "Mazarin".

Samtidigt debuterar han som filmregissör.

- Jag har gjort en dvd-film som heter "En mazarin blir till". Jag har filmat och klippt den själv i min dator, säger Per Gessle.

Dvd:n om inspelningen finns på 5 000 ex av cd:n.

- Den är hellre än bra, men man ser hur kul vi hade. Filmen utstrålar en hysterisk lyckokänsla.

Singeln "Här kommer alla känslorna (på en och samma gång)" har startat en folkrörelse för att få ut Gessle på turné. Aftonbladets Per Bjurman lovprisade låten och efterlyste spelningar. I radion har singeln snabbt blivit den mest spelade.

Inte rädd för att floppa

Uppståndelsen överraskar Per Gessle.

- Jag hade inte väntat mig någonting. Jag hade inte ens skivkontrakt när jag började med "Mazarin". Jag har inte alls tänkt "hur ska jag göra". Det här är en emotionell revolt mot branschens tänkande. Jag har bara samlat ihop låtar. Spelade in själv, finansierade själv.

Dina 1980-talskolleger, som Mauro Scocco, Eva Dahlgren/Buddaboys och trion Glenmark-Eriksson-Strömstedt har haft svårt att sälja skivor i år.

- Ja, skivbranschen är i en jättekris. Men jag har inte alls tänkt på sånt där. Jag har inte behövt pleasa någon. Jag kan floppa å det grövsta, det är ok. Då öppnar sig en helt ny värld. Man blir ärligare och mer spontan.

Idén om en soloplatta kom för några år sedan.

- Under "Room service"-turnén bestämde Marie och jag att det nästa vi skulle göra var egna plattor. Det var julen 2001. Då började jag skriva ordentligt på svenska. Det var jävligt roligt.

Är det en brytningstid?

- Det är lätt att tänka så, när Marie blev sjuk. Ingen vet hur Marie vill jobba framöver, om hon vill turnera. Det är upp till henne givetvis. Men det känns nytt för att jag har vågat bli mer personlig med ålderns rätt. Vågar sjunga mer om riktiga saker, på svenska. Jag ville inte att det skulle bli lalligt och inställsamt.

Marie Fredriksson är med på en sång.

- Jag frågade Marie om hon ville sjunga och hon fick höra demos. Då ville hon göra så mycket som möjligt. Vi valde "Promenad genom stan" för att den handlar om Halmstad.

Och sommarturné?

- Jag är sugen. Vi ska repetera för skivreleasen och då får jag se hur allt känns.

Om en vecka bestämmer han sig. Han har ett band, och tre spelningar är klara.

Två av dem i tv: "Allsång på Skansen" 24 juni och Victoriadagen den 14 juli.

Nästa år fyller Gyllene Tider 25 år.

- Det vore kul att göra något, kanske en turné. Jag har alltid kämpat emot, men just nu känns det som en annan smak i munnen. Jättekul.

Jens Peterson