- Vi var så bra att vi blev skraja

Led Zeppelin-stjärnan Jimmy Page i stor intervju

MUSIK

Led Zeppelins allra första repetition inträffade för 35 år sen.

Efter en låt var saken klar.

- Vi bara stod och tittade på varandra. Skraja. Fattar du? Vi var så otroligt bra att vi blev skraja, säger Jimmy Page i en exklusiv intervju med Aftonbladet.

Led Zeppelin 1970.

För en vecka sedan släppte Led Zeppelin, allmänt ansett som världens genom tiderna bästa och mest inflytelserika hårdrocksband, en live-trippel-cd med material hämtat från två framträdanden i Los Angeles 1972.

Samtidigt kom en dvd inspelad under fyra andra konserter mellan 1970 och 1979.

Det är med anledning av det bandets gitarrist, låtskrivare och producent, Jimmy Page, ringer upp från London.

Man slås av den musikaliska friheten när man lyssnar på cd:n och dvd:n, hur radikalt ni utvecklar materialet live. Ändå kom du från en bakgrund som studiomusiker.

- Jag började som studiomusiker. Det fanns ingen annan gitarrist som hade koll på den musiken. Så när jag kom in i studion sa producenterna: Gör vad du vill! Det var en bra skola. Jag lirade allt från folkmusik till blues till rock och jazz. Men efter hand blev jag exakt tillsagd vad jag skulle spela. En dag gjorde jag ett studiojobb och det var muzak, hissmusik, när jag gick därifrån lovade jag mig själv: Aldrig mer!

Då gick du med i Yardbirds?

- Ja, till en början som basist, men sen blev jag gitarrist jämsides med Jeff Beck. Det var som att bli utsläppt ur fängelset. Jag njöt av den musikaliska friheten.

Led Zeppelin växte fram ur resterna av Yardbirds. När insåg du er potential?

- Efter första låten på första repetitionen. Vi tittade på varandra och insåg: För första gången spelar vi med jämlikar. Det fanns en total och överväldigande kraft när just vi fyra spelade ihop.

Du är ansedd som en av de bästa gitarristerna genom tiderna. Hur började du?

- Det fanns en gitarr i mitt hem. Nån hade gett den till min familj, den bara hängde på väggen. En dag i plugget träffade jag på en kille som satt och spelade och jag sa: "Jag har också en gitarr hemma." Han sa: "Hämta den så lirar vi." Så började det.

Det ryktas om att Led Zeppelin ska återförenas?

- Till att börja med måste jag, Robert Plant och John Paul Jones träffas och åtminstone lira en låt. Kan vi göra det, och efteråt titta på varandra med ett leende på läpparna, är en turné värd att överväga. Men jag tänker inte ge mig ut bara för att tjäna hundratals miljoner. Led Zeppelin har aldrig handlat om det. Det har alltid handlat om själ och hjärta.

Tore S Börjesson