"Vi klarar vad som helst"

Rolling Stones om turnerandet och Sverige-besöket

MUSIK

MÜNCHEN

Det finns döda tillställningar. Och så finns det riktigt döda tillställningar. De kallas presskonferenser.

Men nu står hundratals journalister upp och visslar och skriker och applåderar.

Rolling Stones är i lokalen.

"VI ÄLSKAR SVERIGE" Rolling Stones turnerar igen. För Aftonbladet berättar de nu om de kommande Sverigespelningarna. "Vi älskar Sverige. Att vi spelar på ett stort, medelstort och litet ställe ger oss frihet att välja låtar från hela vår katalog. En del låtar gör sig bra på Cirkus men skulle inte funka på Stadion", säger Keith Richards.

Presskonferensen öppnar med en engelsk journalist i extas. Han håller ett cirka fem minuter långt tal om att Stones är, har varit och alltid kommer att förbli rockbandet nummer ett i världen och avslutar till sist med frågan:

- Varför?

- Det är en hemlighet, säger Keith Richards och lokalen brister ut i vrålgarv.

Djupare än så blir det inte, men Aftonbladet får som en av få tidningar en privat pratstund med bandmedlemmarna efter presskonferensen. Rolling Stones spelar på Stadion den 18 juli, Globen den 20 juli och Cirkus den 22 juli.

Byter ut låtar

- Vi älskar Sverige. Och att vi spelar på ett stort, medelstort och litet ställe ger oss frihet att välja låtar från hela vår katalog. En del låtar gör sig bra på Cirkus men skulle inte funka på Stadion. En del låtar vi gjort på små ställen har funkat så jävla bra att vi börjat spela dem på de stora gigen. Det här är ett sätt att se till att turnerandet inte förfaller till rutin, att vi alltid är hungriga, säger Keith.

- Vi byter ut fem till åtta låtar från spelning till spelning, säger Ronnie Wood.

För hardcorefansen

- Publikfriarna på de stora gigen. Det mera udda materialet för våra hard core-fans på de små gigen. Där kan vi koncentrera oss på musiken och strunta i showandet, säger Mick Jagger.

Charlie Watts säger först ingenting. Sen fortsätter han med det. Men han ser hela tiden brittiskt stilig ut i brun kostym, kritstrecksrandig skjorta och brunvita loafers. En gentleman. En gång sa han att livet i Rolling Stones hade bestått av fem års arbete och 25 års väntande. Då var bandet 30 år. Nu har det fyllt 40 och han säger:

- Det bästa med Rolling Stones är semestrarna. Det sämsta är att stå på scen varje kväll.

Efter det säger han absolut ingenting.

- Det Charlie menar, säger Mick Jagger, det är att hela ens liv kretsar kring showen. Den pågår två timmar men styr all din tid. Ta mig, jag måste hålla formen, gå och lägga mig i tid, helt enkelt leva straight. Jag kan inte bara flyga iväg nånstans. Man lever som i ett väntrum.

Keiths bästa riff

En av de udda låtar Rolling Stones spelar på den här turnén är "Can"t you hear me knocking". Vill man fatta det här bandets storhet och spännvidd är det en bra låt att börja med.

Den har Keiths kanske bästa riff och utmynnar i både latinska rytmer och jazz. Den kom 1971 och spelas nu för första gången live.

- Vi har testat den i hur många år som helst på repetitioner inför turnéer. Men den har aldrig funkat. Först nu, när vi repade i Toronto, fick vi till den. Jag vet inte, men jag tror att vi, och då menar jag alla musiker på scen, Bobby Keys på sax, Chuck Leavell på keyboards, Lisa Fischer, Bernar Fowler, Blondie Chaplin på sång" Att vi hållit ihop i 15 år nu och är en så tajt enhet att vi klarar av vad som helst. Det kommer att bli fler överraskningar i Sverige, säger Keith.

Tore S Börjesson