Nu är Kent värda sin vikt i guld

Aftonbladet har kartlagt vägen till miljonerna

1 av 3 | Foto: Jerker Ivarsson
Skenet bedrar Kent må se buttra ut på bild men kan i själva verket skratta hela vägen till banken. Bandmedlemmarna kan räkna med ett inflöde på cirka tio miljoner kronor bara på förra årets skivförsäljning, Kalas-turné och höstturné. Kent består av från vänster: Markus Mustonen, Martin Sköld, Harri Mänty, Joakim Berg och Sami Sirviö.
MUSIK

Kent ler aldrig på bild.

Men med över 1,1 miljoner sålda album kan de skratta hela vägen till banken.

Aftonbladet har kartlagt ekonomin för Sveriges största rockgrupp inför kvällens konsert.

Har ni hört talas om gruppen Jones & Giftet?

Eller Havsänglar?

För tio år sedan döpte bandet om sig till Kent - och sedan hände inte så mycket.

Tveksam scout

Våren 1994 når en demokassett skivbolaget BMG. Talangscouten Per Lindholm är tveksam - men han ska hinna ändra åsikt.

Kent är förband på en Cardigans-konsert på Tantogården samma år och sedan är det klart. Den 26 juni 1994 skriver fem killar sina autografer på Kents första skivkontrakt - signaturer som i dag är värda mångmiljonbelopp.

Fram till årsskiftet 2002/2003 hade Kents fem första album sammanlagt sålts i svindlande 645 000 exemplar - men då är inte det senaste sjätte albumet inräknat.

Sålt 500 000 ex

"Vapen & ammunition" släpptes den 15 april förra året - och gjorde Kent till Sveriges största rockgrupp. Plattan gick direkt upp på försäljningslistans förstaplats och stannade där i fyra veckor.

I dag har "Vapen & ammunition" sålts i 280 000 exemplar i Sverige. Sammanlagt har över 500 000 exemplar sålts i hela Skandinavien.

Inte kaxig

- Man kan spekulera i om det är nya plattans fel att så mycket händer nu eller om det beror på att vi hållit på så länge. Själv vill jag nog hävda att det beror på att vi håller högre kvalitet än de flesta andra. Och det säger jag utan att vara kaxig, sa sångaren Jocke Berg till Aftonbladet för en tid sedan.

Allt talar för att miljonärsliv väntar för Kent.

Lågt räknat kan bandmedlemmarna räkna med ett inflöde på cirka 10 miljoner kronor bara på förra årets skivförsäljning, Kalas-turné och höstturné.

150 000 per gig

Enligt bedömare kan ett band av Kents kaliber tjäna 17 kronor per sålt album.

Det innebär i så fall 8,5 miljoner kronor bara på försäljningen av "Vapen & ammunition" i Skandinavien.

- Men sedan vet man ju inte hur länge vi ska leva på pengarna. Vi kanske släpper nästa platta först om tre år, sa basisten Martin Sköld till Aftonbladet i vintras.

På de 22 konserterna under förra årets höstturne tjänade Kent, enligt bedömare, minst 150 000 kronor per spelning. I så fall ytterligare en intäkt på 3,3 miljoner.

Och enligt Aftonbladets beräkningar som presenterades i går väntas bandet dra in nästan lika mycket - 2,9 miljoner kronor - på kvällens utsålda konsert på Stockholms stadion.

Kent är tyngst i Sverige.

Och värd sin vikt i guld.

Medlemmarnas bolag

Dan Panas