- Det var skrämmande

James Hetfield berättar om tiden som höll på att knäcka Metallica

MUSIK

Den ena medlemmen hoppade av. Den andre tog in på torken. Den tredje och fjärde undrade vad fan som höll på att hända.

Det krävdes terapi för att få Metallica på fötter igen.

Men i dag lyfter heavy metal-kungarna från marken och flyger upp i topp på Albumlistan.

Foto: Johan Solum
Knarkade och söp -Att visa sig svag och sårbar var som att ge de andra amunition, säger Hetfield.

Kanske har ni sett nån av de pjäser där Lars Norén gräver i kärnfamiljhelvetets bubblade dypölar? "Natten är dagens mor" eller "Kaos är granne med Gud"? I så fall vet ni hur det var mellan Metallicas fyra medlemmar: hat, förnekelse, skuld, aggressioner, psykisk terror " Det hade bubblat under locket i åratal när det till slut kokade över. I dag kan James Hetfield kosta på sig, där han sitter i en grandios svit på Grand Hotel i Stockholm, att le åt allt.

Men då var det ingen komedi.

Missnöje under lång tid

- ����� �������� avhopp " Det var nåt som byggdes upp under år. Det var inte bara: Tjena, nu drar jag! Han hade gått omkring hur länge som helst och varit missnöjd. Utan att säga nånting. Till slut bildade han ett nytt band: Echobrain. Det var hans flykt.

James Hetfield blev fly förbannad och jämförde det med otrohet. I dag är han mera förstående.

- Vi hade bandmöten och pratade men då var det för sent, Jason hade redan bestämt sig. Det ledde till att vi andra slöt oss samman. Situationen var skrämmande. Vi var tvungna att ta tag i problemen. Vad var vårt fel? Vad var Jasons fel? Hur kunde vi bli bättre mot varandra för att förhindra att nån annan stack?

Utsparkad av familjen

För att göra en lång historia kort kan bandets problem beskrivas så här: alla mådde skit men ingen vågade prata om det, ty varje blotta i garden resulterade i ett angrepp.

- Att visa sig svag och sårbar var som att ge de andra ammunition så att de kunde skjuta dig. Vi bar på aggressioner som inte uttalades. I stället tog de sig andra uttryck, i mitt fall i missbruk, säger James Hetfield.

Till slut var knarket och kröken det enda han hade, bandet var i fara och hans familj, han är gift och har tre barn, sparkade ut honom. Först efter tre månader på behandlingshem vågade han vara sann mot sig själv och alla andra.

- Det var som att presentera sig själv på nytt. Du vet, här har ni honom: den riktige James Hetfield. Jag var osäker på om jag kunde fortsätta. Om de andra skulle acceptera mig.

Han blev accepterad.

"Vi lämnade våra egon"

Och när Kirk Hammett och Lars Ulrich sagt sitt kunde Metallica återvända till jobbet.

- "Load och "Reload"" Mitt hjärta var inte med i de plattorna. Vi skulle tänka på vår image, uppfinna ett nytt Metallica " Det kändes inte rätt och studioarbetet var tråkigt. Med "St Anger" är det annorlunda. Vi lämnade våra egon vid dörren, kom in med noll idéer och skapade albumet tillsammans. I dag är vi som bröder och det hörs, säger James Hetfield.

Nya plattan i topp över hela världen

Tore S Börjesson