Han tog heroin på sina turnéer

I kväll står Dave Gahan spik nykter på stora scenen i Hultsfred

MUSIK

Heroin, kokain och, ja, nämn vilken drog ni vill, en sak är säker: han tog den.

Han borde vara död.

Men i kväll, på Hultsfreds stora scen: Dave Gahan - live!

Foto: AP
han kunde varit död Det är närmast ett under att Depeche Mode-sångaren Dave Gahan överlevt alla droger han proppat i sig. Numera är han ren och har även gett sig på en solokarriär. I kväll står han på Hawaiiscenen i Hultsfred.

Inte bara live. Dessutom spik nykter. Det har inte Depeche Mode-sångaren varit många gånger när han stått på scen genom åren.

Länge var han inte nykter över huvud taget.

Steroider för rösten

- När vi turnerade bakom "Songs of faith & devotion"" Jag hade en heltidsanställd doktor med mig som gav mig steroider, sömnmedel, valium, ja, en massa olika lugnande medel, kortison "

Steroider?

- Ja, det var för röstens skull. Det andra var för att över huvud taget få upp mig på scen. Det slet rätt hårt. Lugnande medel och steroider sitter kvar i kroppen långt efter att du tagit dem.

- Och samtidigt med allt det där toppade jag med sprit och riktigt knark. Men det handlade inte om att bli hög, det handlade bara om att känna sig okej.

Träffades på spa

Ni fattar graden av missbruk. Men i dag har han lämnat allt det där bakom sig.

Han är sen fyra år tillbaka lyckligt gift med Jennifer - Dave Gahans tredje äktenskap - och tillsammans har de en dotter, Stella Rose, 4.

- Vi träffades för typ nio år sen på ett hälso-spa i Arizona. Nån hade skickat dit mig för att komma i form " Jag såg i henne nånting som jag inte sett på länge. Hon fick mig att skratta. Hon brydde sig om mig. Mig. Inte sångaren i Depeche Mode.

Med sitt soloalbum "Paper monsters" är lyckan total.

"Inget stöd"

Sångaren har blivit kompositör.

- Jag skrev en låt redan när vi höll på med "Ultra". Martin och Fletch lovade att vi skulle spela in den, sen ändrade de sig och sa att den inte passade in. Jag fattade: Från det hållet har jag inget stöd. De är inte mina riktiga vänner. Fletch " Vad gör han egentligen? Inte ett skit. Han har ingenting med musiken i Depeche att göra.

Släppte soloplatta

- Nåväl, det var då jag fattade att jag var tvungen att göra en soloskiva om jag skulle få ut mina låtar, säger Dave Gahan.

I kväll blandar han det med en näve Depeche Mode-hits. Låter som ett perfekt party.

Tore S Börjesson