Ashanti - en fredsduva mitt i rapkriget

Ashanti lanserades som en 2000-talets Mary J Blige. Men hon är nog mer en modern Mariah Carey. Fast bra och svart.

Foto: Universal Music
Ashanti
MUSIK

Det var verkligen Ashantis tur förra året.

Efter två misslyckade skivkontrakt och fem år i skivbranschen slog hon plötsligt alla försäljningsrekord och rusade rakt till toppen på den amerikanska r"n"b-tronen.

Men hon fick också veta att det är en bitterljuv upplevelse att bli popstjärna. När skivbolaget kallade henne "the new princess of hiphop and r"n"b" och gjorde allt för att lansera henne som 2000-talets Mary J Blige var det många som rynkade på näsan och ifrågasatte om hon verkligen hade någon talang som sångerska.

Så är hon verkligen bara en snorunge som varken kan sjunga eller skriva vettiga låtar? Om man faktiskt lyssnar på hennes musik inser man att Ashanti inte förtjänar att jämföras med varken Aretha eller Mary J. Däremot är hon en väldigt god arvtagare till Mariah Carey och Janet Jackson.

Hon gör en slags modern, svart popmusik som flörtar med hiphop, men mest går ut på att vara sexig, cool och catchy - egenskaper som aldrig skadat en ung r'n'b-artist. När hon rider på en elefant och springer runt på Miami beach i bikini i sin senaste video är det nog ingen som associerar till Mary J Blige, utan snarare just till Mariah Careys somriga mjukporrvideor.

Så att kritisera Ashanti för att hon inte är en "äkta" soulsångerska är lite som att klaga på Nellys raptexter - de försöker inte förändra världen, det är bara meningen att det ska svänga.

Vi träffas på ett hotellrum i New York. Hon har med sig hela familjen och är så bra på att verka trevlig och jordnära att det måste vara i alla fall lite äkta. Och så är hon förstås väldigt medietränad.

- Åh du är från Sverige! Mitt bästa minne från hela förra sommaren var när jag var i Sverige och uppträdde utomhus på en gala för en radiostation. Publiken sjöng med i vartenda ord i texterna! Ni är bra på engelska i Sverige.

Ashantis nya album "Chapter II" är på sätt och vis ett steg bort från den poppiga debutskivan och alla de där refrängerna som låter som skolgårdsramsor. Hon har mognat en hel del det senaste året.

Om man hade väntat sig att hon skulle följa sommarens trend med sångerskor som börjar rappa blir man dock besviken.

- Jag är faktiskt en bra rappare, men jag valde att inte ta med något på den här skivan. Det är mycket lättare att rappa än vad folk tror. Jag kan göra vilken som helst av Ja Rule eller DMX verser lika tajt som de själva, säger hon.

Ja Rule är hennes eviga sidekick (eller är det tvärtom?) och kollega på skivbolaget Murder Inc. Förra året verkade deras position som hiphop-världens nya regenter ganska ohotad, men sedan kom 50 Cent och förändrade allt. Plötsligt hade 50 Cent tillsammans med Eminem och Dr Dre krossat hela Murder Inc-gänget och det var inte bara heder som stod på spel.

Ashanti valde att inte ge sig in i grabbarnas bråk, utan blev i stället diplomaten.

- Jag hade hoppats att folk hade lärt sig av det som hände Biggie och 2pac. Vi förlorade vår tids två bästa rappare. Jag försökte fungera som en medlare i det här bråket. Jag har sagt till Ja Rule flera gånger, "vad håller du på med? Är det verkligen värt det?" och till slut tror jag att han lyssnade på mig. Jag säger inte att det är hans fel, det var ju inte han som startade bråket, men jag har försökt få honom att avsluta det.

Hennes förslag på en lösning låter som en dröm för skivindustrin och kanske en blivande sommarplåga.

- Vi borde ge ut en fredskiva. Göra en "We are the world" för hiphop-generationen. Då skulle det kanske bli fred.

Ashanti, vem? - allt du behöver veta om fröken Douglas

Martin Gelin