Släkten på plats för att fira sin Nils

E Street Bands svenskättade doldisgitarrist fyller år i dag

1 av 2 | Foto: STEFAN JERREWÅNG
"JAG KÄNNER STARKT FÖR SVERIGE" När svenskättade Nils Lofgren kommer till Göteborg kommer hela tjocka släkten för att gratulera gitarristen i E Street Band på hans födelsedag. Och som om inte det vore nog finns även hustrun Amy med vid hans sida.
MUSIK

MÜNCHEN

Nils Lofgren är kanske inte den starkast profilerade medlemmen i E Street Band.

Men i Göteborg har han garanterat en längre gästlista än samtliga sina kolleger.

- Senast ville 80 släktingar se showen, skrattar den svenskättade gitarristen - som för övrigt firar sin födelsedag på scenen i dag.

Jo, det är precis som du tror.

Lofgren är en amerikaniserad version av det svenska namnet Löfgren.

- Min pappa föddes i Värmland, berättar den kortväxte och synnerligen sympatiske strängvirtuosen.

Känner för Sverige

- Redan när han var tre år gammal valde dock mina farföräldrar att emigrera och hamnade då i Portland, Oregon. Så själv är jag alltså född och uppvuxen i USA. Men jag hann lära känna min farmor och min farfar, som var väldigt svenska bägge två, väl innan de gick bort och känner starkt för Sverige.

Och du har många släktingar kvar här?

- Ja, min gästlista brukar vara väldigt lång. Förra showen var det 80 kusiner, tremänningar och sysslingar som ville komma och titta.

- Men det är bara roligt. Jag älskar att spela i landet där min pappa föddes.

Herr Lofgren har fler skäl att se fram emot besöket i Göteborg.

Han fyller som sagt år i dag.

- Och man kan inte fira sin födelsedag på ett bättre sätt att spela med Bruce. Tro mig, jag har aldrig sett honom så bra som han är just nu. Det är en utmaning för oss i bandet att försöka hänga med honom varje kväll.

Frun hälsar på

- Dessutom flyger min vackra fru, Amy, till Sverige för att vara med den här helgen och det ska bli underbart.

Nils Lofgren, som haft en hyggligt framgångsrik solokarriär (alla borde någon gång höra låten "I came to dance") och fick sitt stora genombrott som gitarrist när han började kompa Neil Young på sjuttiotalet, är tillsammans med Patti Scialfa den yngsta medlemmen i E Street Band.

Ersatte Little Steven

Han anslöt så sent som 1984 - som ersättare för Little Steven, vilken då valde att satsa på sin solokarriär.

Lagom till återföreningsturnén 1999 återvände Steven och nu är de alltså båda gitarrister i bandet.

Det är definitivt inget som stör Lofgren.

- Även Bruce och Patti spelar gitarr så vi var redan tre gitarrister när jag började. Nu är vi fyra. Det är ingen större skillnad.

- Och jag älskar att se Steve med Bruce igen. Jag var fan långt innan jag blev medlem i bandet och såg showerna redan 1975. Det fanns en speciell kemi mellan just dom två och den finns fortfarande. Steve har också ett speciellt sound som det är underbart att höra igen.

- Jag har verkligen inget att klaga på. Att spela i E Street Band är ett av de bästa jobb man kan ha. Nu mer än någonsin. Som sagt, jag har aldrig sett Bruce bättre än på den här turnén.

Ny soloplatta

Solokarriären har däremot gått på sparlåga på senare år, men en ny platta med Nils Lofgren Band är faktiskt på ingång.

- Det är en dubbel live med nytt material som vi spelade in förra året. Man får tag i den på min hemsida, www.nilslofgren.com

Per Bjurman