Vilket sväng, Bruce

1 av 3
rena snurren Mitt i låten greppar Bruce Springsteen mikrofonstativet och hänger upp och ner. "Rockkonserten övergår till jublande allsång i himlen", skriver Aftonbladets Tore S Börjesson som stod längst fram vid scenkanten tillsammans med de allra mest hängivna fansen.
MUSIK

GÖTEBORG

Mitt i en gungande "Waitin" on a sunny day", klättrar Bruce Springsteen upp i mikrofonstativet och har fötterna upp och huvudet ner.

Rockkonserten övergår till jublande allsång i himlen.

Jag är utsänd för att stå, eller rättare sagt dansa, sjunga och jubla med flickorna och pojkarna längst fram. Och där var det helt galet en timme innan Springsteen hade gått på scen.

Det var raketen. Det var vågen. Det var hela "Hungry heart".

Det var uppmaningar till dem som satt på rumporna.

- Ni på sittplats är ni klara!

David Olingdahl, 36, och Per Wernersson, 36, från Uppsala har varit frälsta sen 1985.

- Vi var 18 år och såg Springsteen här då. Det är den största konsertupplevelsen vi varit med om. Nu är vi lika snabba, lika taggade, det SKA bli lika bra i kväll, skriker Per.

- Sha la la! Sha la la la! Sha la la! vrålar David.

- Jag vågar knappt tala om det, men jag är pilot till yrket, fråga mig bara inte vilket bolag jag flyger för, säger Per.

- Jag är matte- och idrottslärare på Tunabergsskolan, säger David.

Allah-hälsningar

En pilot och en lärare. Bruce Springsteen förvandlar dem till nåt helt annat. Han förvandlar alla här framme till nåt helt annat. Plötsligt tror alla att de kan sjunga och dansa. Och det kan de också, till och med i takt.

Verkar nästan inrepeterat. Ta till exempel det här med att alla gör Allah-hälsning så fort Clarence Clemons sätter saxofonmunstycket i munnen. Eller ta det här med att alla runt omkring mig agerar extremt högljudd och perfekt kör i "No surrender" (sång: lai lai lai), "Worlds apart" (ai ai ai), "Badlands" (woh woh woh och ooh ooh ooh), ja i ta mig sjutton varenda låt.

Dock inte i balladen "Empty sky". Men då börjar Thomas Wigerth från Uddevalla att gråta floder.

När extasen redan är etablerad tar Springsteen publiken vidare uppåt. Han skriker:

- Lyft era svenska arslen upp från stolarna!

Han skriker:

- Vi ska dansa sönder den här arenan igen!

Och alla lyder honom blint, ty han är översteprästen av rock "n" roll. Han tar det högre och högre och avslutar med "Twist and shout" och vild dans med sin fru Patti.

Tore S Börjesson