Läget är kritiskt för skivbolaget MNW

MUSIK

Skivbolaget MNW kämpar för sitt liv.

Nu väntar sannolikt en dramatisk slakt i både personalstyrka och verksamhet.

- Det kan bli dödsstöten, säger insatta källor.

Foto: KRISTER HANSSON
Inte ens Thåström kan rädda MNW undan nedskärningar.

MNW grundades för 33 år sedan och var den svenska musikrörelsens flaggskepp. Hoola Bandoola Band, Nationalteatern och Blå Tåget gjorde skivbolaget till ett begrepp. I dag heter MNW:s största akter Thåström och Eldkvarn.

Men det senaste decenniet har handlat om misslyckade utlandssatsningar, ägarbyten, mångmiljonförluster och artistflykt från skivbolaget.

Lämnar börsen

I går meddelade MNW:s styrelse att man avnoterar MNW-aktien och lämnar den så kallade NGM-börsen. Förklaringen är ett ointresse från marknaden.

Nu väntar, enligt initierade källor, dramatiska nedskärningar. 1997 hade MNW över 90 anställda och distribuerade flera namnkunniga internationella artister i Sverige - utöver den egna produktionen. I dag är 50 anställda, men hälften är varslade om uppsägning. Och det kan komma mera.

- Sannolikt lägger man ner distributionen av andra skivbolag och koncentrerar sig enbart på de egna produktionen som aldrig genererat några stora vinster. I det scenariot blir bara 7-10 personer kvar, säger en källa kopplad till företaget.

Sagt upp avtalen

Flera utländska skivbolag har redan börjat säga upp distributionsavtalen med MNW, bland annat Hot Records med Eva Cassidy - MNW:s senaste stora succé. Det ledande independent-bolaget inom hårdrock, Nuclear Blast, har också lämnat skutan.

- Om ägarna tröttnar på att satsa mer riskerar bolaget en snar död, säger en källa.

Aftonbladet har förgäves sökt MNW:s vd Niklas Nyman för en kommentar.

Dan Panas