Metal- grupp hotar att stämma sitt bolag

MUSIK

Ett av Sveriges största black metal-band, Dark Funeral, har hamnat i bitter strid med skivbolaget MNW.

- De har stulit våra förlagsrättigheter, säger Mikael Svanberg alias Lord Ahriman.

Foto: MICHAEL JOHANSSON
Dark Funeral.

Dark Funeral, kända för sin skräckinjagande framtoning, säger att de gjort allt för att lösa konflikten med bolaget "på fredlig väg".

- I flera år har MNW misskött sig på de mest bisarra sätt, säger Mikael Svanberg i Dark Funeral vars senaste album "Diabolis interium" producerades av Pain-stjärnan Peter Tägtgren.

"Bakom ryggen"

- Värst är att MNW gått bakom ryggen på oss och registrerat våra låtar som sina hos Stim och NCB, fortsätter Svanberg om de två institutioner som ska se till att upphovsrättspengar hamnar i rätta fickor.

- Vi har blivit tvungna att säga åt Stim att spärra pengarna, annars snor MNW dem. Nu är vi ekonomiskt slutkörda. Inte heller kan vi gå vidare till ett annat skivbolag, beklagar sig den hårdsminkade gitarristen.

Bandets advokat är klar med utformningen av en stämning på en miljon kronor.

- Dessvärre tar en sådan rättslig process 18 månader och det skulle döda oss totalt. Men vad ska vi göra? MNW hånar oss i stället för att lyssna, hävdar Mikael Svanberg.

Fåordigt på MNW

Per Helin, en av MNW:s chefer, är fåordig när Aftonbladet ringer:

- Jag har ingen lust att kommentera det där.

Dark Funeral har bestämt sig för att ge MNW en sista tidsfrist till i dag.

- Om de inte tar sitt förnuft till fånga då, lämnar vi in stämningen och anmäler MNW till ekobrottsmyndigheten, säger Mikael Svanberg.

Jörgen Holmstedt