Magnell på väg bli blind

"Jag har bara 50 procents syn nu"

MUSIK

Ola Magnell gör comeback.

Men han berättar även om sjukdomen som håller på att göra honom blind.

- Jag har bara 50 procents syn nu, säger han.

Foto: HANNA TELEMAN
GÖR COMEBACK MED NY SKIVA Ola Magnells "Vallmoland" är en modern visplatta. Det är hans första skiva sedan 1993.

Synfältet minskar för varje år som går.

- Jag har till exempel väldigt svårt att se nedåt. Det får mig att se klumpig ut. Det har hänt att jag snubblat på dojorna samtidigt som jag letat efter dem, säger Ola Magnell.

Han lider av ögonsjukdomen glaukom - även kallad grön starr.

Sjukdomen bröt fram redan när Ola Magnell var 22 år.

- Jag blev helt klart skärrad när jag fick reda på det. Jag var ju så ung och då vill man ju leva loppan, säger han.

Kan inte ta körkort

Ola Magnell har övervägt en operation men läkarna har avrått. Sjukdomen har i dag gått så långt att han bara har 35 procents syn på ena ögat och 65 procent på det andra.

Ola Magnell är på väg mot total blindhet.

- Men hittills har sjukdomen utvecklat sig ganska långsamt. Förhoppningsvis hinner jag dö innan jag är helt blind, säger han med ett rått skratt.

Han ömkar sig inte. Beklagar bara att sjukdomen stoppat honom från att ta körkortet som hade varit praktiskt nu när han har flyttat ut på landet på Österlen.

Modern visplatta

Landskapet har inspirerat Ola Magnell på den nya plattan "Vallmoland" - hans första skiva sedan "Förlovat land" från 1993.

- Det är en modern visplatta som jag från början tänkte göra akustisk, men jag hade så duktiga gitarrister och musiker ", säger han.

Mats Ronander, Lalla Hansson och Max Schultz medverkar på albumet, som även innehåller mörkare partier. "Nu faller mörkret" är tillägnad modern som gick bort för fem år sedan. "Dimmornas kaj" handlar om en man som överväger självmord.

- (Skratt) Men det är inte hämtat ur mitt liv. Visst har man tänkt tanken precis som de flesta. Men jag tänker hänga med ett bra tag till, säger Ola Magnell.

Skador på synnerven

Dan Panas