Här hyllar Dede sin mördade väninna

Spelar in video med sin egen låt

1 av 3 | Foto: HANNA TELEMAN
utövade karate Denise "Dede" Lopez tog i går de första scenerna till videon där hon sjunger om sin mördade väninna Jennifer Andersson, vars karatevänner från barndomen också medverkar.
MUSIK

För två år sedan mördades karatetränaren Jennifer Andersson.

Väninnan Denise Lopez skrev en låt om händelsen.

I går spelade Dede in videon till "Last to know".

- Ur en stor tragedi och sorg föddes den här vackra sången, säger Jennifers mamma, Dagmar Wallin.

Jennifer Andersson var 18 år gammal när hon mördades av en man vars son hon tränade i karate.

Hon hittades strypt bakom en skola i Nacka den 21 juni 2001.

Jennifers väninna, sångerskan Denise Lopez som tidigare i år deltog i Melodifestivalen, bearbetade sorgen genom musik och resultatet blev låten "Last to know" som hon framförde första gången på Jennifers minnesgudstjänst.

Betalade själva

- Denise visade oss texten och vi tyckte den var mycket vacker. Sedan bestämde vi oss på varsitt håll för att göra någonting mer av den, säger Dagmar Wallin.

Dagmar och Anders Wallin bestämde sig för att betala den musikvideo som i går spelades in till "Last to know" och tillsammans med Denise Lopez utformade de manuset.

- Det var svårt att skriva ett manus till videon. Men vi har försökt bygga det på allt det vackra kring Jennifer, inte det hemska som sedan hände, säger Denise Lopez.

Passion för karate

Videon bygger på bilder på Jennifer och visar även en av hennes största passioner - karate. Två av Jennifers barndomsvänner och karatekollegor medverkar i videon.

Anders och Dagmar Wallin har efter den tragiska händelsen nu startat "Insamlingsstiftelsen Jennifer Anderssons minnesfond".

"Våga skvallra"

Målsättningen är att stödja både poliser som arbetar med mordutredningar och kvinnliga idrottstränare.

- Vi hoppas kunna få ut ett budskap med sången och videon. Och det är att ungdomar som ser en vän i knipa ska våga skvallra till föräldrarna. I Jennifers fall hade det behövts. Hade någon skvallrat hade vi kanske haft henne kvar, säger Denise.

Denise hoppas kunna ta med sig videon ut till skolor och föreläsa mot våldd.

Linda Hjertén

ARTIKELN HANDLAR OM