Utan konkurrens

Mary J Blige slår knockout på sina kollegor

MUSIK

Mary J Blige

Love & Life

Geffen/Universal

SOUL

Foto: universal
Nähä, det blev visst ingen dålig skiva den här gången heller...

Vissa saker förändras aldrig. Varenda gång jag hör en ny låt med Mary J Blige måste jag sätta mig ner ett tag och hämta andan. Varenda gång hon släpper en ny skiva sorterar jag utan att tveka in den någonstans mellan Millie Jackson, Al Green och Sarah Vaughan - namnen spelar egentligen ingen större roll, bara det rör sig om de mest inflytelserika artisterna inom blues, jazz, soul och hiphop, från förr och nu.

Mary J Blige hör hemma där, bland de allra främsta. I min värld är hon precis lika stor som Nina Simone. Nu kanske mer än någonsin. "Love & life" bör även tilltala dem som gav upp efter hennes två första skivor "What"s the 411" och "My life", alla de som tycker att allt hon gjort efter 1994 varit för slickat, för välproducerat och flirtat för ingående med gitarrsolon av Eric Clapton och diverse Elton John-ballader.

Mary J Blige är tillbaka där hon började. Hon gör åter musik som flyttar dansgolvet, loungen och hela sängkammaren ut i en gränd eller på en trottoar. Det är ett blockparty i regi av den gamla vännen och mentorn P Diddy. Han har producerat allt utom ett spår på "Love & life".

Man kan säga ganska mycket om gamle Puffen, men här bevisar affärsmannen att han kan ta vara på Marys röst bättre än alla andra. Det känns som att han samplar och använder sig av hela soul- och hiphophistorien inom loppet av 70 minuter. Utan att skivnålen tappar kontakten med vad som händer just nu, i detta ögonblick och mitt framför öronen på er.

Mary själv sjunger så starkt och med sån övertygelse att varenda kollega eller konkurrent får ta på sig en stor och fånig struthatt igen. "Ooh!", "Let me be the 1" och makalösa balladen "Friends" tillhör det bästa hon spelat in.

Sa någon att den fantastiska singeln "Love @ 1st sight" nästan helt och hållet bygger på A Tribe Called Quests "Hot sex"? Sak samma. Det är Marys låt nu. Ingen annans.

Vi skriver år 2003. Mary J Blige har fortfarande inte gjort en dålig skiva. Hon har aldrig gjort en dålig skiva.

Webb-tv

Se Mary J Bliges video "Love @ 1st sight”

Läs mer:

Markus Larsson